Alocațiile se majorează din 2024!

Alocațiile pentru copii au caracter universal. Acestea sunt acordate copiilor cu vârsta de până la 18 ani. De asemenea, le primesc și tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, dar care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora.

De menționat că, majorarea alocației se va face diferențiat, în funcție de vârstă. În prezent, copiii cu vârsta de până la 2 ani sau cu handicap beneficiază de o alocație lunară de 631 de lei. Copiii încadrați în intervalul de vârstă de 2-18 ani primesc o alocație lunară de 256 de lei. Aceeași sumă o primesc și tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale.

De asemenea, pentru copiii cu vârste cuprinse între 3 și 18 ani, care suferă de un handicap, se acordă aceeași sumă de 631 de lei. Suma a crescut anul acesta de la 600 de lei cât era în 2022, potrivit DCNews.

Este important de menționat că alocația de stat pentru copii este indexată anual cu rata anuală a inflatiei, potrivit Ordonanței de Urgență nr. 126/2021.

„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, se arată în OUG 126/2021, articolul 3, alin. 2.

În plus, alocația lunară de plasament, a fost majorată anul trecut și a ajuns la suma de 950 de lei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.