Voi ştiţi cine a inventat telefonul mobil ?

V-ati intrebat vreodata cine a inventat telefonul mobil? In zilele noastre, telefonul mobil este indispensabil omului, dar nu a fost mereu asa.

Telefonul a devenit portabil la 20 februarie 1942, cand americanul Donald M. Mitchell a cerut eliberarea unui brevet pentru telefonul sau mobil (Radio portabil pentru transmisie si receptie), insa inventatorul primului telefon mobil este considerat Martin Cooper.

Martin Cooper este un inginer american, care s-a nascut la 26 decembrie 1928 in Chicago, Illinois. Dupa absolvirea Institutului de Tehnologie din Illinois, Cooper lucreaza timp de un an la o companie de telecomunicatii si se inroleaza in Marina Statelor Unite ale Americii, unde serveste ca ofiter de submarin in timpul razboiului din Coreea.

In 1954 Cooper renunta la prima sa slujba de la Teletype Corporation Chicago si se alatura companiei Motorola, ca inginer de dezvoltare in cadrul departamentului de echipamente mobile. De-a lungul carierei sale, Cooper a dezvoltat mai multe dispozitive, inclusiv primul sistem radio portabil, produs pentru departamentul politiei din Chicago. Dar contributia sa cea mai faimoasa ramane DynaTAC, primul telefon mobil, stramosul tuturor smartphone-urilor de astazi.

Conceptul de tehnologie celulara a fost initial introdus de catre rivalul companiei Motorola si anume AT&T Bell Labs, in anul 1946. Cu toate acestea, telefoanele mobile aveau o utilizare limitata, AT&T Bell Labs concentrandu-se asupra telefoanelor mobile auto. Cooper a vrut ca oamenii sa aiba libertatea de a vorbi la telefon oriunde s-ar afla.

La inceputul anilor 1970, Cooper a fost promovat ca manager pe departamentul sistemelor de comunicatii din cadrul companiei Motorola, fiind responsabil de proiectarea si dezvoltarea primului telefon mobil. Recunoscut ca un inovator in gestionarea spectrului de frecvente radio, Martin Cooper reuseste sa introduca primul prototip de telefon mobil pe data de 3 aprilie 1973.

Produsul pe care acesta l-a inventat a fost intitulat Motorola DynaTAC (Dynamic Adaptive Total Area Coverage). Desi telefonul era urat, voluminos si nerealist in conformitate cu standardele de azi, in momentul inventiei sale, acesta a fost privit cu mult interes de persoanele pasionate de tehnologie. Desi cantarea 1,1 kg si avea 23 cm inaltime, DynaTAC a fost primul telefon mobil care se putea conecta la reteaua de telefonie fara ajutorul unui operator de telefonie mobila, fiind recunoscut de catre Comisia Federala de Comunicatii.

Cooper a prezentat telefonul DynaTAC, la o conferinta de presa din New York. Pentru a se asigura ca prototipul lui este functionabil, Martin efectueaza primul apel telefonic de pe un telefon mobil catre Joel Engel, marele sau rival de la Bell Labs, o alta companie in cautarea revolutionarii tehnologiei .

Cand Dr. Martin Cooper a efectuat primul apel telefonic din lume de pe un telefon mobil catre Dr. Joel Engel, tehnologia utilizata de dispozitiv a devenit cunoscuta ca 1G, prima generatie de telefoane mobile. Dupa efectuarea apelului, primul brevet de telefon mobil a fost acordat in 17 octombrie, 1973.

In 1983, dupa ani de cercetare si dezvoltare, Motorola a introdus primul telefon mobil portabil pentru consumatori si anume DynaTAC 8000x. In ciuda pretului sau de 3.995 $, telefonul a fost un real succes. In acelasi an, Cooper paraseste compania Motorola si fondeaza Cellular Business Systems, Inc. (CBSI), care a devenit lider in domeniul telefoniei mobile. In 1986 el si partenerii sai au vandut CBSI la Cincinnati Bell pentru 23 de milioane de $, iar alaturi de sotia sa, Arlene Harris au fondat Dyna, LLC. Dyna a servit ca o organizatie centrala cu ajutorul caruia au lansat alte companii, cum ar fi ArrayComm (1996), care a dezvoltat software pentru sisteme wireless si GreatCall (2006).

Multumita inovatiei sale, care a imbunatatit in mod semnificativ societatea moderna, Martin Cooper primeste in anul 2013 Premiul Charles Staark Draper de la Academia Nationala de Inginerie.