Conform izvoarelor istorice existente, s-a demonstrat ca pastele fainoase erau cunoscute în Sicilia încă din anul 826 d.Hr., fiind preparate din grâul cultivat pe insula italiană.
Geograful arab cunoscut sub denumirea de Idrisi afirmă în „Cartea lui Ruggero” că în Trabia se prepară paste in cantitati atât de mari, încât ar putea hrăni cu ele atât regiunea Calabria, cât și teritoriile musulmane și creștine dimprejur, deopotrivă.
Înainte de moartea lui Ruggero al II-lea al Siciliei s-a încheiat tratatul lui Indrisi, unde se precizează faptul că producția de paste fainoase din insula Sicilia a crescut considerabil, ajungând să fie importate în toată regiunea Mării Mediterane. Popularitatea acestora a crescut considerabil, ajungând să fie astăzi unele dintre cele mai cunoscute alimente din lume.
Există voci care insistă ca istoria pastelor își are originea în lumea asiatică. Istoricii contrazic vehement miturile conform cărora pastele au fost introduse în Europa în secolul al XIII-lea, în timpul invaziilor mongole și că au fost răspândite ulterior în Italia, unde au devenit extrem de populare. Este important să menționăm că pastele realizate din orez sau cele făinoase din bucătăria chinezească nu au nimic de a face cu pastele fainoase din grau dur ce se prepară în Italia.
Istoria pastelor își are originea în Italia, acest lucru fiind demonstrat și de denumirea pe care o purtau: maccarruni. Acest substantiv vine de la verbul maccari, ce definește activitatea de a zdrobi, a strivi. Este vorba despre procesul de realizare a pastelor, ce presupun o frământare (zdrobire) a ingredientelor dure, pentru a se obține aluatul final.
Firește că pe piata și paste umplute, în nenumărate sortimente și forme. Cele mai cunoscute sunt:
- Paste umplute cu carne prăjită sau legume: Agnolotti
- Paste umplute cu carne, ciuperci sau legume: Ravioli
- Paste umplute cu carne: Cappelletti
- Paste umplute cu brânză, carne sau prosciutto: Tortellini
- Paste umplute cu brânză, spanac sau ricota: Tortelloni.