Cu cât creşte salariul minim de la 1 octombrie ?

Salariul minim brut se majorează la 3.300 de lei din 1 octombrie. Creșterea netă ar urma să fie de 181 de lei, potrivit ultimelor informații furnizate de Ministerul Muncii și nu de 83 de lei, așa cum anunțase anterior Ministerul Finanțelor, a precizat joi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin. 

„Salariul minim a crescut cu 10%, salariul minim brut aflat garantat în plată. Calculele Ministerului Muncii arată că net, asta înseamnă o plată de, salariul minim net 2.079 lei, o creştere cu 181 de lei faţă de prezent. Sunt datele actuale care vin de la Ministerul Muncii, inițiatorul acestui proiect de act normativ”, a declarat Mihai Constantin, la începutul ședinței de Guvern.

Acesta nu a putut da un răspuns cu privire la ce se întâmplă cu deducerea de 200 de lei, măsură care ar urma să nu se mai aplice de la finalul acestui an.

Reamintim faptul că joi, 28 septembrie, pe ordinea de zi a Guvernului s-a aflat o hotărâre pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Potrivit documentului, începând cu data de 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte în bani, fără a include indemnizații, sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 19,960 lei/oră.

Potrivit notei de fundamentare, majorarea propusă reprezintă o creștere de 10 % față de luna septembrie 2023.