Minorii agresori şi părinţii acestora vor fi obligaţi să participe la programe speciale de consiliere psihologică

Minorii care săvârșesc fapte penale și părinții acestora vor fi obligați să participe la programe speciale de consiliere psihologică. Un proiect legislativ în acest sens a fost adoptat marți, 26 septembrie, de către Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Potrivit Codului penal, minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal, iar cei cu vârsta între 14 şi 16 ani răspund penal numai dacă se dovedeşte că au săvârşit faptele penale cu discernământ.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care prevede că minorul agresor şi părinţii săi vor fi obligaţi să participe la programele speciale de consiliere psihologică, organizate de serviciile de specialitate publice sau private.

S-au înregistrat 228 voturi pentru şi 36 abţineri.

Proiectul modifică şi completează în acest sens art. 84 din Legea nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului şi art. 121 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal.

Iniţiativa vizează instituirea obligaţiei minorului agresor şi a familiei sale de a participa la programele speciale de consiliere psihologică, organizate de serviciile de specialitate publice sau private, iar în lipsa acordului părinţilor, măsura să poată fi dispusă de instanţele judecătoreşti competente, în sarcina minorului agresor.