Taxele și majorările care intră în vigoare la 1 octombrie

Noile taxe pe care Guvernul le pregătește intră în vigoare mai devreme pentru românii de rând și abia de anul viitor pentru șefii de la stat și pentru firme.

De la 1 octombrie, toți angajații vor fi obligați să achite contribuția la sănătate, în valoare de 10% din salariul de baza. Afectați de această măsură sunt angajații din construcții, agricultură și industria alimentară.

Puși la plata vor fi și IT-iștii. Cei care au salarii mai mari de 10.000 lei vor plăti impozit pe venit pentru ce depășește acest prag. Angajații din IT vor fi însă scutiți de la contribuția la Pilonul II.

Din octombrie, crește și salariul minim de la 3000 la 3300 lei brut. Asta aduce doar 80 de lei în plus în buzunarele angajaților.

Guvernul a decis să majoreze și salariul minim în construcții, de la 4000 la aproximativ 4500 de lei. Însă cei care lucrează în construcții nu vor simți nicio majorare. Toți banii vor merge către stat sub formă de contribuție la sănătate.

Tăierea posturilor de la stat și taxele pentru mediul de afaceri vor fi amânate până în ianuarie anul viitor. Abia de anul viitor se reduce numărul de secretari de stat și dispare funcția de șef de birou.

Tot de la 1 ianuarie, numărul angajaților din primării și Consilii Județene se va reduce cu 10%.

O păsuire de câteva luni au obținut și firmele. Abia de anul viitor se va aplica o taxă de 1% pe cifra de afaceri a marilor companii și o taxă suplimentară de 1% din cifra de afaceri pentru bănci.