Sătmăreanul care a condus Şcoala de Arte Frumoase din Baia Mare (Foto)

A fost în două rânduri la conducerea Şcolii băimărene de Arte Frumoase, fiind unul dintre pictorii sătmăreni marcanţi, ai perioadei interbelice, dar şi postbelice. Pictorul sătmărean Andrei Mikola, i-a cunoscut pe Picasso şi Matisse, în cursul studiilor sale de la Paris.

Mikola urmează şcoala primară în satul natal şi gimnaziul reformat din oraşul Satu Mare. În anul 1902 îşi dă bacalaureatul şi, ca recompensă, timp de o lună, frecventează cursurile Şcolii Libere de Pictură de la Baia Mare.

Se hotărăşte să devină profesor de desen, astfel că se înscrie la Institutul pedagogic de arte plastice din Budapesta, dar după trei luni renunţă. Pentru a-i împăca pe părinţi, urmează studii de drept la Debrecen, Cluj, Budapesta. Între timp urmează, la seral, cursurile Şcolii particulare de pictură din Budapesta, condusă de Szablya-Frischauf Ferenc.

Din acest moment renunţă definitiv la studiile de drept şi se dedică carierei artistice. Toate vacanţele şi le petrece la Baia Mare, studiind pictura cu Ferenczy Károly şi Réti István. În toamna anului 1905 pleacă la Paris ca bursier al Comitatului Sătmarului. Până în 1908 urmează cursuri de desen şi pictură la Académie Julian (profesor Jean Paul Laurens) şi Académie Delécluse (profesor Ernest Laurens).

La Paris, în cercul artistic animat de Leo şi Gertrude Stein, îi cunoaşte pe Picasso şi Matisse. Încă din 1908 se întoarce în ţară, stabilindu-se definitiv la Baia Mare.

Activitate socio-profesională: Debutează la Budapesta, în anul 1908, la o expoziţie a tinerilor pictori, unde expune 12 tablouri. Activează la Baia Mare ca artist independent până la sfârşitul vieţii. Se numără printre membrii fondatori ai Societăţii Pictorilor Băimăreni (1911), iar între 1927-1935 şi 1940-1944 conduce Şcoala de Arte Frumoase din Baia Mare, la început împreună cu Ioan Krizsán, apoi singur.

Concomitent este şi profesor de pictură până în anul 1937. O scurtă perioadă de timp (31 dec. 1933-22 apr. 1934) este viceprimar al Băii Mari. Ca reprezentant al artiştilor, din mai 1934, face parte din conducerea Clubului Artiştilor şi Ziariştilor din Baia Mare. Din anul 1944 este preşedinte al Asociaţiei Pictorilor din Baia Mare, până la desfiinţarea ei în anul 1945.

După această dată se dedică în totalitate muncii de artist creator. A fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici, Filiala Baia Mare.

Se stinge din viaţă la 4 iulie 1970 la Baia Mare.