Toaletele la care se putea trage apa au apărut în anul 1596. Atunci britanicul Sir John Harrington a publicat un studiu în care a descris cum funcționează noua toaletă pe care a numit-o Ajax. A instalat una la el acasă, iar apoi a mai instalat una și la Regina Elisabeta I a Marii Britanii. Deși noua toaletă era una mai igienică regina a refuzat să o folosească pe motiv că făcea gălăgie când trăgea apa.
De atunci, WC-ul s-a apropiat încet, încet de forma pe care o cunoaștem azi. Rezervorul cu mâner al vaselor de toaletă a fost inventat, aproape două secole mai târziu, de scoțianul Alexander Cummings, în anul 1775. Peste trei ani, în 1778, inventatorul Joseph Bramath a îmbunătățit toaleta adăugându-i sistemul de valvă cu flotor.
În curând toaletele cu care ne-am obișnuit vor deveni istorie pentru generațiile viitoare. Spunem asta pentru că tehnologia a evoluat atât de tare încât chiar și WC-urile se bucură de ea. Iată câteva curiozități despre cele mai „wow” WC-uri din lume:
- în Japonia au apărut toaletele publice transparente. Sticla este una „inteligentă”. Ea devine opacă în momentul în care cineva intră în toaletă. Aceste toalete fac parte dintr-un proiect fără precedent. La el au muncit cei mai mari artiști. Toaletele au atât utilitate publică, dar și înfrumusețează zona. Mai mult decât atât, au devenit puncte de atracție turistică.
- în Viena există „Opera Toilet Vienna”, o toaletă publică ai căror pereți sunt decorați cu tablouri, iar din difuzoare se aude muzică de operă;
- artistul italian Maurizio Cattelan a creat în 2016 un WC din aur de 18 karate. Acesta valorează un milion de dolari;
- în 2008 un producător japonez a prezentat toaleta Neorest 550. Dacă aveți o astfel de toaletă nu veți mai avea nevoie de hârtie igienică. Asta fiindcă WC-ul are trei jeturi de apă diferite pentru a vă curăța posteriorul. De asemenea, este atât de inteligent încât în momentul în care vă apropiați de el capacul se deschide, iar când plecați se închide;
- toaleta achiziționată de NASA pentru Stația Spațială Internațională a costat 19 milioane de dolari;
- cel mai mare spațiu de toalete publice se află în China. Acesta are peste 1000 de toalete care ocupă 32.000 de metri pătrați;
- în fiecare an, în 19 noiembrie, este marcată „Ziua Mondială a Toaletei”. Aceasta a fost desemnată de Organizația Națiunilor Unite în iulie 2013.