De când mâncăm ciocolată ?

Ciocolata este definită în dicționarul explicativ al limbii române ca un amestec solidificat din cacao și zahăr și diferite arome. Poate fi și sub formă de bautura calda, preparată din praf de ciocolată dizolvat în lapte sau apă fierbinte.

Ciocolata este un cuvânt aztec, cu variantele: șocoladă, șocolată, în italiană ciocolata, în franceză chocolat, în germană schokolade.

Arborii de cacao creșteau în sălbăticie în zona de nord-vest a bazinului Amazonului. Olecii au fost primii oameni care au cultivat arborii de cacao cu mai mult de 2000 de ani înainte de Hristos. Mai târziu, maiașii au fost cei care au continuat această tradiție.

În acele timpuri, băutura din cacao era o băutură ritualică cunoscută sub denumirea de „xocoatl” (însemnând apa amară) făcută din boabe de cacao prăjite și măcinate amestecate cu apă și condimente (diferiți ardei și flori). În acea eră, boabele de cacao mai erau folosite și ca și monedă.

De-a lungul secolului al XIV-lea, Aztecii au invadat teritoriile Maiașe și au preluat economia lor. Importanța pentru cacao a fost menținută și chiar crescută.

Atât Maiașii cât și Aztecii utilizau untul de cacao pentru a vindeca pielea degerată și arsurile, pentru a calma arsurile solare, pentru a trata ficatul și plămânii dar și mușcăturile de șarpe.

Prima mențiune a ciocolatei în Belgia datează din 1635 și este legată de numele părintelui Baudeloo. La sfârșitul secolului al XVII-lea, un anume Emmanuel Soares de Rinero a primit permisiunea de a produce ciocolata în provincia Brabant.

În secolul al XVIII-lea, câteva centre de producere a ciocolatei au răsărit în principalele orașe din Belgia. Către sfârșitul secolului al XVIII-lea, ciocolata începuse deja să fie folosită la gătit și la prepararea deserturilor.

Datorită industrializării din secolul al XIX-lea, prețul ciocolatei a scăzut și aceasta a început să fie folosită tot mai mult la prepararea mâncărurilor.

Belgia are o reputație internațională a ciocolatei de cea mai bună calitate. Aceasta se datorează faptului că ciocolata belgiană este făcută cu 100% unt de cacao și toate celelalte ingredient folosite sunt de asemenea, de cea mai bună calitate.

În 1912, la Brussels, Jean Neuhaus a inventat prima ciocolată dulce umplută, pe care a botezat-o „pralina”.

Câțiva ani mai târziu, soția lui a inventat „ballotin”, o cutie în care ciocolatele putea fi împachetate într-un mod delicat.

Astâzi, la Brussels, au afaceri cu ciocolată mai mult de 40 de producători de ciocolată.

În 1802 elvețianul François-Louis Cailler a inventat o tehnică pentru a face ciocolata solidă; acela fiind începutul tabletei de ciocolată.

În 1875 elvețienii Daniel Peter și Henri Nestlé au inventat ciocolata cu lapte. Rudolphe Lindt a inventat tehnica cochiliei care a perfecționat gustul ciocolatei.