Ce este astrologia medicală ?

Din cele mai vechi timpuri, astrologia a fost folosita pentru a se gasi remedii pentru rezolvarea problemelor de sanatate ale omului.

De la nastere se puteau intrevedea, in tema natala, predispozitiile unui individ pentru anumite accidente sau boli, iar odata cu dezvoltarea medicinei – la inceput pe baze relativ empirice, apoi pe fundamente riguros stiintifice – astrologia a dobindit un rol important in stabilirea perspectivelor de insanatosire, inclusiv prin posibilitatea alegerii optime a momentului cind trebuie administrate anumite remedii sau prin indicarea celui mai potrivit tip de tratament. Pina acum citeva secole, din pregatirea unui medic trebuia sa faca parte, obligatoriu, si cunoasterea astrologiei.

Astrologia medicala are la baza corespondenta dintre semnele zodiacale si diferitele parti ale corpului uman. Zodiacul fiind vazut ca o imagine a Omului Cosmic, semnele guverneaza, in ordinea lor, parti distincte ale corpului, asezate in general tot intr-o ordine succesiva, de la cap spre picioare, astfel:

  • Berbec – cap, creier, fata, nas, sinusuri, maxilar superior
  • Taur – maxilar inferior, gât, ceafa, gura, tiroida, urechi (trompa lui Eustachio)
  • Gemeni – umeri, brate, mâini, cai respiratorii, plamâni, coaste, clavicula, sistem nervos
  • Rac – stomac, duoden, sâni, stern, ochiul stâng
  • Leu – inima (inclusiv venele si arterele aferente), coloana vertebrala (vertebrele dorsale, maduva), ochii în general si ochiul drept în mod special
  • Fecioara – pancreas, splina, vezica biliara, abdomen inferior (musculatura acestuia, intestine, apendice)
  • Balanta – rinichi, vezica urinara, glande suprarenale, zona lombara
  • Scorpion – organe genitale interne si externe, prostata, colon, rect, anus, zona pelviana
  • Sagetator – solduri, coapse, femur, sacrum, coccis, ficat
  • Capricorn – oase si articulatii în general, genunchi în special, fiere (împreuna cu Fecioara), piele
  • Varsator – gambe, glezne, circulatie, sistem nervos simpatic
  • Pesti – laba piciorului, sistem limfatic

Desi medicina nu a reusit sa gaseasca o baza logica pentru aceste corespondente stravechi, unele ramuri noi, cum este iridologia, incep sa confirme viziunea astrologilor. Iridologia studiaza irisul ochiului, iar pe cercul irisului exista zone a caror conformatie (aspect vizual) da indicatie despre starea organelor din corp. Surprinzator, aceste corespondente se suprapun foarte bine peste cele stabilite de astrologie, pastrind cam aceeasi ordine si asezare pe cerc, ca pe zodiac.

Dar din secolul 20, astrologia permite o perspectiva mai profunda asupra sanatatii individului uman prin dezvaluirea corelatiilor dintre psihicul uman si starea sanatatii sale. Daca inainte de secolul 20, problemele medicale erau privite in mod clasic, ca avind doar cauze fizice si fiziologice, mai nou sunt puse in evidenta, inclusiv prin astrologie, cauzele psihice ale bolilor si chiar cauze de natura spirituala. Fara sa se opuna medicinei conventionale, astrologia medicala ii da acesteia o profunzime noua, extinzind preocuparea pentru bunastarea fiintei umane in domeniul psihologic si spiritual.

Un pacient care apeleaza la un astrolog pentru o problema de sanatate nu trebuie sa se astepte sa i se recomande pilule si potiuni, sau ceaiuri si unguente. Mai degraba, astrologul poate sa-i dezvaluie acele cauze launtrice – legate de atitudini gresite, emotii negative si decizii injuste – care au condus la un dezechilibru energetic exprimat printr-o disfunctie a corpului fizic. Tratamentul va depinde foarte mult de pacient, de remedierea acestor dezechilibre in fiinta sa launtrica si se poate desfasura in paralel cu un tratament fizic, dar chiar si medicii clasici admit ca vindecarea depinde cel mai mult de atitudinea pacientului, de cooperarea lui psihica pentru a se vindeca.

Deja exista medici care folosesc si astrologia pentru a intelege ce a declansat boala si pentru a gasi cele mai bune remedii pentru pacientii lor. Unii folosesc astrologia in secret, pentru a evita reactiile negative ale celor care sunt preocupati mai mult de acuratetea si logica metodei de vindecare decit de vindecarea in sine. Dar este foarte probabil ca vom asista, treptat, la o revenire a bunului-simt si, astfel, la o reorientare naturala a interesului oamenilor de la instrumente la scop: oamenii vor redeveni capabili sa accepte cu bucurie vindecarea chiar daca nu inteleg cum se produce ea.