De la puiul „no-kill” crescut în bioreactoare până la burgeri pe bază de plante, opțiunile alternative de proteine apar (în cantități extrem de limitate) pe rafturille unor magazine și în unele restaurante. Marea întrebare care se pune acum este, în ce măsură carnea cultivata în laborator poate contesta dominația cărnii tradiționale.
În timpul pandemiei, proteinele alternative au înregistrat o creștere în rândul consumatorilor, pe măsură ce oamenii au devenit mai conștienți de sănătatea lor și de impactul cărnii tradiționale asupra mediului, iar penuria de carne a afectat gospodăriile. Dar, în acest an, vânzările au scăzut, iar scepticismul privind succesul de piață al cărnii alternative a crescut.
Cu toate acestea, potrivit unui raport recent al Good Food Institute, guvernele din întreaga lume investesc în parteneriate publice în valoare de 1 miliard de dolari la nivel global, indicând faptul că proteinele alternative ar putea fi o componentă importantă a abordărilor naționale privind securitatea alimentară.
Rezultatul: guvernele din întreaga lume sunt pregătite să finanțeze proteine alternative în urma prețurilor instabile la alimente din 2022, un an care a arătat efectele tensiunilor geopolitice asupra securității alimentare. Prin dezvoltarea unui sector alternativ al proteinelor, țări precum Singapore și Israel își propun să transforme sectorul agricol pentru a fi mai rezistent în fața războaielor, schimbărilor climatice și interdicțiilor de export.
Nu doar că investițiile mai mari în carnea de laborator ar putea susține aspirațiile de suveranitate alimentară ale țărilor, ci le-ar putea ajuta economiile. Dacă guvernele continuă să investească în agricultura celulară, procesul din spatele cărnii cultivate în laborator, diferită de înlocuitorii de carne pe bază de plante, precum Beyond sau Impossible meat, atunci ar putea exista 1,1 trilioane de dolari în activitatea economică globală până în 2050. și 9,8 milioane de locuri de muncă în acest sector. Singapore nu este singura națiune mică cu probleme de securitate alimentară; Israelul încearcă, de asemenea, să dezvolte un sector alternativ robust al proteinelor, inclusiv prin agricultura celulară.
Nu este modificată genetic și nici nu e o alternativă pe bază de plante. „Carnea de cultură” este identică, din punct de vedere molecular cu varianta biologică, diferența este că e crescută din celule în mașini numite „bioreactoare”.
În timp ce carnea de laborator folosește mai puțin pământ decât atunci când fermierii cresc turme de vite sau de oi, costurile de mediu ale nutrienților necesari creșterii produsului sunt mai mari. Acestea includ dezvoltarea unor laboratoare pentru extragerea actorilor de creștere din serurile animale și cultivarea culturilor pentru zaharuri și vitamine. Atât Good Meat, cât și Upside Foods spun că profilurile nutriționale ale produselor lor sunt aproape identice cu ale cărnii convenționale.
Upside Foods și-a făcut publică analiza nutrienților, evaluată atent de FDA, și a constatat „niveluri ceva mai ridicate” de acid folic și colesterol și conținutul de minerale și metale ușor diferit față de cel al cărnii convenționale. Nivelurile se încadrau în intervalul celor găsite în alte alimente comune, în timp ce Good Meat susține că produsul său este „bogat în vitamine B”.