Să ronțăi ceva bun când pleci la drum, este o plăcere. De multe ori nu are legătură cu foamea, este mai degrabă un moment de relaxare, un ritual care face deplasarea mai frumoasă. Iar la volan nu se mănâncă legume și piept de pui la grătar, ci tot ce este delicios, apetisant și…interzis.
Dincolo de siluetă, care are de suferit, mâncatul la volan ne pune în pericol siguranța. Avem impresia că atenția noastră este distributivă și că putem face mai multe lucruri deodată, precum Napoleon, însă în realitate nu e deloc așa. Atunci când conduci nu mai poți fi atent la ceea ce mănânci, simțurile tale nu pot aprecia alimentele la adevărata lor valoare. Varianta inversă este și mai periculoasă, cu cât ești mai concentrat pe mâncare, cu atât eficiența și implicarea în trafic vor fi reduse.
Nu, nu putem face mai multe lucruri deodată la capacitate maximă. Așa că ar fi mai bine să alegem: ori mâncăm, ori șofăm! Iar dacă avem chef de o gustare, ideal ar fi să ne oprim, să ne dezmorțim un pic și să ne luăm și ceva bun de mâncat. Multe dintre mașini chiar sunt dotate cu un program/avertizare care îți amintește după 2 ore de condus să iei o pauză.
Și dacă tot vorbeam despre siguranța rutieră, aflați că în Franța poți să iei amendă dacă mănânci la volan. Oare am fi dispuși să renunțăm la plăcerile alimentare de frica amenzii? Noi, românii, nici la telefon nu vrem să renunțăm atunci când conducem, darămite la mâncare! Nu cred că în legislația noastră va exista vreodată această sancțiune. Însă data viitoare când mâncați la volan, vă rog să vă amintiți că acest obicei nu face bine nici pentru siluetă, nici pentru siguranță.
Dr. Mihaela Bilic