Povestea sătmărencei care ajută bolnavii de cancer (Foto)

O satmareanca de 31 de ani, Saina, își face specializarea în oncologie și medicină de urgență în Marea Britanie. De curând, a vizitat Spitalul de Copii construit de Dăruiește Viață în București cu sprijinul donatorilor. A fost pentru prima dată când a simțit bucurie în ultimul an. Un an de când Alex, soțul ei, nu mai este, după o luptă cu cancerul și șase ani de tratamente.

„Am trăit fericirea absolută și, dacă asta a fost, e suficientă cât să fie pentru o viață”

Saina și Alex s-au cunoscut într-o tabără. Ea avea 15 ani, el 20. Pentru că voia să câștige un concurs de îmbrățișări, Alex a îmbrățișat pe toată lumea din tabără, inclusiv pe Saina. Ea locuia în Halmeu, Satu Mare, el în București. Când s-a întors acasă și a întrebat-o mama ei cum a fost în tabără, Saina i-a spus: „Am văzut un băiat frumos, cu părul creț.”

Anii au trecut, Saina a intrat la Facultatea de Medicină și s-a mutat la București. Rămăseseră prieteni pe Hi5, un site de socializare popular la vremea respectivă. În anul trei de facultate, Alex a invitat-o în oraș, la o ceainărie. Saina s-a gândit mult cu ce să se îmbrace, avea emoții, dar n-a lăsat să se vadă. A ajuns mai devreme și l-a sunat să-l întrebe ușor intimidant, după spusele lui, când urma să ajungă. Timpul a trecut foarte repede, îi venea natural să râdă la glumele lui, iar lui i-a plăcut că frumusețea ei interioară dădea pe dinafară.

Următoarea întâlnire a fost pe 14 februarie, de Ziua Îndrăgostiților, la Muzeul de Artă Contemporană. Alex își învățase lecția și a ajuns mai devreme, cu un trandafir. Atunci au început oficial relația, deși primul sărut a venit mai târziu, pe la a patra întâlnire, pe fugă, înainte ca Saina să se urce în metrou. Povestea a continuat la fel, cu surprize și romantism, până la cererea în căsătorie și o nuntă ca-n povești (foto: arhivă personală).

„Din afară pare că am fost niște tineri loviți de soartă”

În timpul pregătirilor de nuntă, Alex se simțea cam obosit, slăbise un pic și avea o tuse seacă, dar a pus totul pe seama agitației dinaintea evenimentului. Apoi, a mers la medicul de familie, a urmat o vizită la medicul specialist și o radiografie pe care se vedea o masă imensă în mijlocul plămânilor. Din cabinetul medicului, i-a trimis un mesaj Sainei: „Roagă-te.”

Saina aștepta în mașină, urmau să meargă să cumpere niște dulapuri, pentru că ea își dusese lucrurile din apartamentul ei din Brâncoveanu unde locuia el în Militari, dar mai avea nevoie de spații de depozitare. Saina a fugit din mașină, s-a dus direct în cabinet și, la 10 zile de la nuntă, au aflat că Alex avea suspiciunea unui limfom Hodgkin, un cancer de sânge.

Au anulat luna de miere. Alex a fost în stare de șoc, nu reușea să înțeleagă ce se întâmpla, nu putea să doarmă și să mănânce. Au plecat în Franța, unde locuia sora lui, pentru mai multe investigații și confirmarea diagnosticului. A început acolo tratamentul. Deși Saina și-a dorit să își înghețe ultimul an de facultate, el a încurajat-o să continue, avea speranță că o să fie bine. Ea s-a întors în România, în apartamentul unde își lăsase hainele, singură cu rochia de mireasă. El a rămas în Franța pentru tratament.

„Am trecut prin toate aceste episoade, dar noi de fapt am fost cei mai fericiți”

Au urmat drumuri România-Franța și retur. Au apărut efectele secundare ale tratamentului lui Alex cu chimioterapie și radioterapie. În același timp, a fost autodidact și a schimbat jurnalismul, ocupația lui din țară, cu o pasiune din copilărie: graphic design-ul. A venit vremea gărzilor de 24 de ore ale Sainei în spitalele de aici.

Mai multe detalii cititi pe www.republica.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.