10 lucruri interesante despre hârtie

In fiecare zi folosim hartie A4 fie ca suntem acasa sa scriem o lista de cumparaturi, fie la scoala pentru a compune un eseu sau chiar la locul de munca pentru a redacta un raport. Cartile si revistele pe care le citim, bonul de la supermarket, mementourile lipite de frigider. Hartia este peste tot. Dar cat de multe cunostiinte ai despre ea?

Iata 10 lucruri interesante despre hartie …

1.Exista de aproximativ doua mii de ani

Se crede ca hartia a fost descoperita in China in anul 105 AD de catre Cai Lun in curtea dinastiei Han. Inainte de aceasta erau folosite alte materiale.

Papyrus (de unde hartia isi mosteneste denumirea) a fost utilizat in Egiptul antic si piei de animale au fost folosite in Europa pentru a se confectiona pergamente.

2.Nu toata este fabricata din lemn

Hartia lui Cai Lun era facuta din resturi de panza si bucati de material de canepa. Chiar si in zilele noastre unele hartii sunt inca confectionate din stofa – dolarii americani sunt realizati din fibra de bumbac, ceea ce inseamna ca sunt mai rezistenti decat hartia obisnuita.

3.Un copac poate produce multa hartie

Marea majoritate a hartiei de copiator este fabricata din lemn. Desigur, deoarece copacii sunt de diferite forme si marimi, este dificil sa se estimeze cu precizie cate coli de hartie pot fi facute dintr-un singur copac.

Acest editorial face o incercare indrazneata si ajunge la concluzia ca dintr-un mesteacan se pot produce putin peste 70000 de coli de hartie fotocopiatoare (desi asa cum este relatat pe un site american, probabil ca se refera la hartie de tip scrisoare mai degraba decat la hartia A4 standard)

4.Care este diferenta?

In cea mai mare parte a globului folosim dimensiuni de hartie bazate pe seria A.

Aceasta a fost dezvoltata in Germania in anii 1920 si a fost adoptata ca un standard international in anii 1970. Acest sistem nu a fost niciodata preluat de Statele Unite ale Americii unde, in schimb, acestia utilizeaza cel mai frecvent foi de hartie cu format de scrisoare (215,9 x 279,4 mm in loc de 210 x 297 mm pentru hartia A4 si dimensiunea 297 x 420 mm pentru hartie A3).

5.Cu cat este mai mare, cu atat mai bine

Conform Guinness World Records cea mai mare foaie de hartie realizata manual a fost confectionata de Masaki Takahashi si Kazuki Maeda in Toyama, Japonia, pe 19 august 2009.

6.Revenim la indoire

Indiferent de dimensiunea unei bucati de hartie, exista o limita naturala impaturire a acesteia in doua. Acest lucru se datoreaza faptului ca pentru fiecare pliere, grosimea si laturile acesteia devin mai rezistente.

Pentru o lunga perioada de timp s-a crezut ca aceasta limita este limitata la doar 7 impaturiri pe jumatate insa, in 2002, studentul in varsta de doar 17 ani, Britney Gallivan, a dovedit ca impachetarea hartiei in jumatate poate fi realizata de unsprezece ori.

Acesta a fost apoi batut in 2012, cand o echipa de studenti de la Scoala St.Mark din Massachusetts a reusit indoirea unei hartii pe jumatate de 30 de ori.

7.Arta impaturirii hartiei

Dincolo de matematica din spatele plierii unei hartii este arta cunoscuta sub denumirea de origami (din cuvintele japoneze care se traduc ca “pliere” si “kami” inseamna “hartie”).Aceasta traditie japoneza a fost dezvoltata in secolul al XVII-lea si a devenit populara in restul lumii in anii 1900.

8.Avioane din hartie

Nu poate exista cineva care, la un moment dat in experienta lui cu impaturirea hartiei sa nu fi confectionat un avion de hartie.Dar unele persoane pur si simplu se pricep mult mai bine la acest lucru.

In 2012, un nou record mondial pentru distante a fost stabilit de aruncatorul de avioane de zbor din hartie (si fundasul) Joe Ayoob, care a folosit un avion realizat de John Collins (alias’ThePaperAirPlaneGuy’).

Ayoob a doborat recordul anterior de 63,19 metri cu aproape 6 m, cand avionul sau din hartie a calatorit 69,14 metri.

9.Folosim o multime de hartie

Chiar daca nu includem perechile de foi care ar putea fi transformate in avioane de hartie pentru doborarea de recorduri, folosim foarte multa hartie. Un lucrator oarecare dintr-un birou manipuleaza in jur de 15 000 de coli de hartie in fiecare an!

10.Importanta reciclarii

Avand in vedere cantitatea foarte mare de hartie de copiator pe care o folosim anual, importanta reciclarii va deveni in curand necesara. Aproximativ doua treimi din hartia pe care o utilizam, este hartie reciclata si reciclarea nu doar ca salveaza copaci – fiecare tona de hartie care este reciclata economiseste 26 500 de litri de apa si produce 73% mai putina poluare a aerului decat producerea hartiei din materiale noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.