Ştiaţi că …

… în Marea Neagră sunt două mări suprapuse, una vie şi una moartă ?

Marea Neagră este reprezentată ca două mări suprapuse: una este de suprafaţă, în coloana 0-200 metri, ocupând 10% din volumul total, cu viaţă; iar a doua, în profunzime, sub 200 metri, reprezentând 90% din volum, care este anoxică, cu hidrogen sulfurat şi fără viaţă.

Stratul subţire superior al apei (până la 150-200 metri) este cel care susţine viaţa în ecosistemul Mării Negre.

Şi savantul Grigore Antipa descria faptul că sunt două mări într-una singură.

“Stratul de apă fără viață nu are oxigen, astfel că nu permite descompunerea într-un ritm alert. Acesta a conservat inclusiv obiecte și artefacte de tip arheologic, vechi de mii de ani, corăbii care în alte mări nu s-ar fi întreținut. Dincolo de adâncimea de 200 de metri a Mării Negre, acestea pot fi găsite intacte pe fundul apei.

Același lucru se întâmplă și cu cadavrele unor animale, care se mențin în anumite condiții în zona de mare moartă, chiar și sute de ani. Am avut o surpriza să găsim carcasa unui delfin, scufundată la adâncimea de peste 400 de metri.

După aspect, noi am estimat că murise de 3-4 luni, însă analizele au arătat că avea cel puțin 160 de ani de la momentul morții, însă corpul acestuia era conservat aproape perfect” scria Antipa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.