Câteva curiozităţi despre Marea Neagră

Marea Neagra este cea mai tanara mare de pe globul pamantesc. Ea se pare ca nu are o vechime atat de mare ca si a altor mari, insa formarea ei se aproximeaza ca fiind din perioada Mezozoicului, prin intermediul unei radicari de pamant, a disparut magnificul Ocean Tethys si au aparut in loc mai multe ape de dimensiuni mai mici desigur. Printre acestea sunt Marea Caspica, Marea Neagra si desigur si Marea Mediterana.

  • Intr-o anumita zona a Marii Negre, mai exact in partea in care este Turcia, unde se intind coastele apei, inca mai sunt unii oameni care vorbesc o forma foarte veche a limbii grecesti. Dialectul cu pricina a fost folosit de grecii care s-au asezat in Turcia dar in cele din urma au plecat spre Grecia, chiar dupa primul razboi mondial. Totusi chiar si in prezent unii oameni, desi foarte in varsta, mai folosesc dialectul mentionat.
  • Din cauza faptului ca Marea Neagra nu este atat de sarata precum ar trebui, foarte putine animale maritime traiesc acolo. Se pare ca animalele de mare au nevoie de un anumit grad de sare pentru a putea supravietui, iar acesta e de macar 20%, un criteriu pe care Marea Neagra se pare ca nu il indeplineste.
  • Cea mai mare adancime din Marea Neagra este de 2.211  metri. Aceasta este in partea Turciei, aproape de tarmul marii.
  • In fiecare an marea Neagra pierde din cauza evaporarii aproximativ395 de metri cubi de apa.
  • Marea Neagraare o lungime de 4340 de kilometri de-a lungul coastelor sale, iar suprafata sa este estimata ca fiind de 423.000 de kilometri patrati, pe cand volumul Marii Negre este de 550.000 de kilometri cubi.
  • In Marea Neagra se pot intalni numai trei specii de mamifere, din cauza nivelului redus de salinitate, iar printre acestea se gasesc cu siguranta cel mai mult delfinii.
  • Apa din Marea Neagra nu mai are oxigen la o adancime de peste 200 de metri, ceea ce o determina sa iti mentina o temperatura care nu variaza mai mult sau mai putin de noua grade Celsius. Acest lucru insa determina si lipsa formelor de viata din adancimi si mai mari, unde apar numai niste specii care au primit numele de bacterii anaerobe.
  • Raurile care se revarsa in Marea Neagra ii aduc acesteia totodata si cea mai mare cantitate de apa curata sau cel putin proaspata. Intr-un an, o cantitate de aproximativ 224 de kilometri cubi de apa este provenita din precipitaiile care vin din atmosfera iar o cantitate de aproximativ 370 de kilometri cubi de apa este provenita din apa pe care raurile care se varsa in Marea Neagra o aduc.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.