Val de căldură peste România

Joi și vineri vor fi cele mai călduroase zile din această săptămână, a declarat la Digi24 directorul ANM Elena Mateescu. Ea a adăugat că în august vor fi perioade cu caniculă, dar și perioade în care diferențele de temperatură de la o zi la alta vor fi chiar și de zece grade Celsius.

Este posibil ca joi şi vineri să consemnăm cele mai călduroase zile din această săptămână, pentru că, începând mai ales de joi, valul de căldură se va extinde în toată ţara, se va intensifica în partea de sud şi vest a teritoriului, acolo unde valorile de temperatură se vor apropia de 38 de grade.

Vineri vorbim de arii extinse, în care, mai ales în partea de sud, sud-vest a ţării, temperaturile se pot apropia de 39-40 de grade la umbră, în vest 37-38 grade. Practic, toate zonele extra-carpatice vor fi caracterizate de o vreme caniculară, pentru că maximele de vineri vor depăşi 35-36 grade la umbră.

Sâmbătă, în special în jumătatea de sud-est a ţării, vom mai consemna valori de 35 până la 37 de grade, în timp ce în vest, în regiunile intra-carpatice, într-adevăr, vom vorbi de o scădere semnificativă, la cel mult 25-27 de grade.

Dacă astăzi instabilitatea va fi în diminuare semnificativă faţă de ziua de ieri, mâine, în special în partea de vest, nord-vest, apoi în centru, est şi local în sud, vom vorbi din nou de fenomene de instabilitate atmosferică care vor fi caracterizate prin dezvoltări noroase convective, averse torenţiale însoţite de vijelii şi cantităţi de apă care pot depăşi în perioade scurte de timp 20 – 30 litri/mp, a declarat Mateescu.

În legătură cu vremea în luna august, directorul ANM a precizat că în mod sigur vor fi perioade cu alternanțe termice în care de la valori care vor depăși pragul unei zile de caniculă se va trece la valori cu 10 grade mai mici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.