Cercetătoare originară din Satu Mare, premiată de primarul Emil Boc (Foto)

Șase cercetători români, dintre care doi de la universități din Cluj-Napoca – USAMV și UBB, au fost premiați, luni, în cadrul Galei Premiilor ”Rada Mihalcea pentru Tineri Cercetători în Știință și Inginerie”, scriu jurnaliştii de la www.cluj24.ro. Dintre cercetatorii clujeni, Lavinia Călinoiu Mureşan este din Satu Mare.

Concursul este organizat de Primăria municipiului Cluj-Napoca în parteneriat cu prof. dr. Rada Mihalcea, cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca începând cu anul 2014, profesoară la Universitatea Michigan din SUA, unde este directorul unui institut de cercetare a Inteligenței Artificiale.

Rada Mihalcea a fost premiată de președintele american Barack Obama în 2008 în cadrul unei ceremonii de premiere a 100 de tineri cercetători.

Cele 6 proiecte au fost selectate dintre 50 proiecte care au fost trimise de cercetătorii din România.

Premiile “Rada Mihalcea pentru Tineri Cercetători în Știință și Inginerie” sunt oferite de Primăria municipiului Cluj-Napoca ca o recunoaștere a tinerilor cercetători din domeniul științei și ingineriei care, prin munca lor, au demonstrat excelența și au adus contribuții extraordinare societății prin activitatea desfășurată.

– Călinoiu (Mureșan) Lavinia Florina (Universitatea de Stiinte Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca)

– Toma Vlad-Alexandru (UBB Cluj-Napoca, Biologie moleculară)

– David Mădălina-Elena (Universitatea Politehnică București, Ingineria Materialelor si Inginerie Medicala, ICECHIM București)

– Georgescu Mariana-Iuliana (Universitatea București, Informatică).

Mentiuni speciale 

– Antohe Iulia (Institutul National pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei (INFLPR) București)

– Bălțatu Mădălina Simona (Univ.Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Facultatea de Știința şi Ingineria Materialelor)

– Someșan Adrian-Alexandru (UBB Cluj-Napoca, Facultate de Chimie și Inginerie Chimică).

Câștigătorii acestei ediții a concursului vor primi premii în bani (locul I – 3000 dolari, locul II – 2000 dolari și locul III – 1000 dolari), mențiuni speciale precum și diplome de merit.

Sătmăreanca Lavinia Călinoiu se ocupă în cercetările sale de subproduse și reziduuri agro-industriale care au un potential extraordinar și care sunt puse în evidență în cadrul proiectelor pe care le derulează.

”Reușim să le oferim o aplicabilitate practică. Cercetarea vizează fortificarea cu vitamina B12 a subproduselor cerealiere, ceea ce răspunde unei probleme emergente a populației, și anume deficitul de vitamina B12 mai ales în special în rândul vârstnicilor, veganilor, vegetarienilor, femeilor însărcina și copiilor”, a explicat Lavinia.

Sursa: www.cluj24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.