Obiceiul de a purta inelul de logodna pe al patrulea deget al mâinii stângi datează din Egiptul Antic ? Pe atunci se credea că vena care pornește din acest loc este conectată la inimă. Aceasta era denumită „Vena Amoris”, care în limba latină însemană „vena dragostei”.
În prezent, această bijuterie se poartă pe degetul inelar al mâinii stângi, însă în anumite spații culturale, inelul se poartă pe degetul inelar de la mâna dreaptă. De asemenea, unele persoane poartă această bijuterie pe mâna stângă în perioada de logodnă, urmând ca în timpul ceremoniei de căsătorie să mute inelul pe mâna dreaptă.
În unele țări precum Rusia, Germania, Norvegia și India, inelul de logodnă se poartă pe mâna dreaptă deoarece se consideră că purtarea unui inel pe mâna stângă aduce ghinion. Din punct de vedere etimologic, acest cuvânt provine din limba latină de la „sinister” care înseamnă „de rău augur”, iar în felul acesta se poate explica de ce aceste popoare au ales să poarte simbolul legăturii lor pe mâna care aduce noroc.
În Suedia și Chile, nu doar viitoarele mirese primesc inelele de logodnă, ci și bărbații. În Kenya de Nord, războinicii din Samburu poartă ornamente colorate în jurul gâtului pentru a indica angajamentul față de o persoană.