ANAF pune tunurile pe români

ANAF a început controalele și a luat la verificat românii care au obținut venituri pe site-uri ca OLX. Fiscul a identificat un număr de persoane fizice care au încasat sume de bani cu titlu de ramburs în conturile bancare personale, sume care pot constitui venituri nedeclarate din activități comerciale.

ANAF a intrat în etapa a doua de verificare a persoanelor care au obținut venituri pe site-uri ca OLX. Românii care au desfășurat activitate comercială pe OLX au primit notificări de la ANAF. Acestora li s-a solicitat să-și plătească taxele. Sunt în vizorul Fiscului 8.000 de români.

Din iunie 2023, ANAF a transmis notificări către aceste persoane, în vederea conformării voluntare, acestea fiind informate cu privire la obligațiile fiscale ce decurg în situația în care au obținut venituri din desfășurarea de activități comerciale și nu și-au îndeplinit obligațiile declarative.

Conform Fiscului, în prima etapă, 2.851 de persoane fizice au fost notificate în vederea conformării voluntare și îndrumate să depună formularul 212 – Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, urmând ca în etapa a doua să fie notificate încă aproximativ 8.000 de persoane fizice care au obținut venituri din trimiteri contra ramburs, încasate în conturile personale.

“În situaţia în care persoanele notificate nu își îndeplinesc obligaţiile fiscale, există posibilitatea de a fi supuse unor proceduri de control, respectiv de verificare documentară efectuată de inspectorii din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală”, spune ANAF.

Începând cu ianuarie 2023, a fost instituită declarația D395 privind declararea serviciilor de trimitere contra ramburs efectuate de către curieri, fiind depuse primele declarații informative, aferente lunii decembrie 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.