Gaspar Gyorgy: Printre cele mai importante cuvinte din vocabularul nostru se numără… „Îmi pare rău!”

Printre cele mai importante cuvinte se află „Îmi pare rău!”, spune cunoscutul psihoterapeut Gaspar Gyorgy. Iertarea este un lucru important şi un mare dar, spune psihologul.

“Experiența de psihoterapeut relațional îmi arată că printre cele mai importante cuvinte din vocabularul nostru se numără… „Îmi pare rău!”. Când vine vorba despre relațiile importante, eșecul de a ne cere scuze poate eroda conexiunea emoțională, poate fisura încrederea și poate distruge siguranța psihologică. Adesea, este nevoie de ceva curaj pentru a deschide o conversație vulnerabilă și a ne exprima regretele pentru o situație pe care ne-am fi dorit s-o fi gestionat diferit.

Iertarea este un proces interpersonal ce poate reprezenta un triplu dar: unul pentru cel față de care s-a greșit, un altul pentru cel care a greșit și un al treilea pentru relația dintre cei doi. Fără iertare, spun unele teorii, rămânem legați cu lanțurile amărăciunii de trecut și de durere. Până nu vom găsi calea pentru a ne elibera de durere, persoana care ne-a făcut rău va deține cheia fericirii noastre. Când (ne) oferim darul iertării ne eliberăm și ne redobândim puterea personală.

Procesul iertării implică patru pași:

  1. Să construim o poveste despre experiența trăită. Acest prim pas ne va ajuta să punem lucrurile cap la cap și să ne redobândim demnitatea.
  2. Să ne exprimăm durerea. Acest al doilea pas ne va ajuta să evităm negarea sau minimalizarea și să procesăm durerea emoțional. Când ne îngropăm durerea în rușine și tăcere aceasta începe să ne macine în interior.
  3. Să acordăm iertarea. Acest al treilea pas ne arată că avem forța de a ieși din victimizare și de a construi o nouă poveste despre viață, oameni și relații. Când oferim darul iertarii simțim ceea ce trăiesc eroii – că suntem făuritorii propriului destin și al propriului viitor.
  4. Să decidem viitorul relației. Acest al patrulea pas presupune să alegem conștient dacă continuăm sau abandonăm relația cu cel care a greșit. Aceasta este o decizie personală care aparține fiecăruia dintre noi” scrie psihoerapeutul Gaspar Gyorgy pe pagina sa de Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.