Fenomen astronomic ce va putea fi văzut şi pe cerul României

În fiecare an, în perioada 17 iulie-24 august, se desfășoară ploaia de meteoriți Perseide, unul dintre cele mai spectaculoase evenimente cosmice ale anului.

În acest an, apogeul ploii de meteoriți va avea loc în noaptea de 13 august, atunci când Pământul va trece prin cea mai densă zonă a traseului cometei 109/Swift-Tuttle.

Ploaia de meteoriți este alcătuită din particule care s-au prăbușit departe de cometa de 16 mile (26 de kilometri) lățime, în timp ce se întinde și se micșorează în sistemul solar interior.

Cometa Swift-Tuttle a trecut ultima oară prin apropierea Pământului în 1992 și va reveni în 2126, dar rămășițele sale prăfuite persistă în traiectoria sa, oferindu-ne un spectacol impresionant pe măsură ce intră în atmosfera noastră și ard.

Cozile meteorilor par să indice către constelația Perseus, aflată în emisfera nordică, ceea ce a determinat denumirea evenimentului drept ploaia de meteoriți Perseide.

În momentul apogeului ploii de meteoriți, observatorii cerului din emisfera nordică pot să se aștepte să vadă între 60 și 70 de stele căzătoare pe oră, cu condiția să se bucure de un cer întunecat și senin.

În anul 2016, ploaia de meteoriți Perseide a oferit un spectacol remarcabil, cu aproape 200 de meteori pe oră iluminând cerul.

Acest lucru s-a datorat influenței planetei Jupiter, care a atras urma de praf a cometei, permițând Pământului să intre mai profund în fluxul de meteoriți.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.