Fostul portar al Olimpiei Satu Mare, prins cu bani falşi. Condamnat la închisoare cu executare (Foto)

Fostul portar al formaţiilor Săgeata Năvodari, CFR Cluj, Unirea Dej, Olimpia Satu Mare, FC Zalău, Unirea Tăşnad, SCM Zalău sau Sportul Şimleu, care ulterior a devenit şi campion european de Jiu-Jitsu brazilian, se află acum la Penitenciarul Oradea, scriu jurnalistii de la www.sportulsalajean.ro 

La nici 33 de ani, Claudiu Băican (n. 25 iulie 1990) poate scrie un adevărat roman despre cariera sa sportivă. Când era doar un puşti, zălăuanul a fost cumpărat de CFR Cluj. Din Gruia a fost împrumutat la Unirea Dej, după care a ajuns în Italia, acolo unde a evoluat la formaţii din Serie C sau Serie D – Benevento, Latina şi Vallee d’Aoste.

Revenit în ţară, Băican a semnat contractul vieţii. La 24 de ani a ajuns în Liga I, la Săgeata Năvodari! După ce gruparea dobrogeană s-a desfiinţat, talentatul portar a ajuns în liga secundă, la portarul Olimpia Satu Mare.

Devenind un goal-keeper de experienţă din primele două ligi, a ajuns acasă pentru a pune umărul la promovarea echipei FC Zalău în Liga a II-a. Nu a reuşit acest vis, astfel că s-a transferat la Unirea Tăşnad, după care a revenit la poalele Meseșului, dar la SCM Zalău. A urmat apoi o scurtă aventură la Sportul Şimleu, după care a renunţat la fotbalul de performanţă. A mai jucat puţin la Unirea Mirşid, în Liga a V-a, dar a început să pună accent pe sporturile de contact.

A început să practice pugilismul, a intrat în lupte de MMA, iar mai apoi a practicat Jiu-Jitsu brazilian.

În anul 2022, ca şi sportiv legitimat la Academia BPT România din Cluj-Napoca, Claudiu Băican a reuşit o performanţă uluitoare la Roma – a devenit campion european la 100 kg.

Cam în acelaşi timp, Claudiu Băican a avut şi o perioadă de rătăcire. Având unele probleme mai grave acasă, proaspătul campion european la Jiu-Jitsu brazilian a încercat să facă totul pentru a rezolva situaţia personală şi, din păcate, a intrat sub incidenţa legii.

Avea nevoie de bani… Şi-a pus maşina la vânzare, dar în zadar. A găsit un site, de pe care a comandat o sumă de bani falşi. Cu această “valută” a cumpărat mai multe telefoane de pe un site de anunţuri.

În doar câteva zile, Băican ar fi “ţepuit” astfel vreo şapte clienţi, suma totală ridicându-se la aproximativ 8.000 de euro.

A fost deconspirat şi fostul portar de Liga I se afla în boxa acuzaţilor. A devenit inculpat pentru comiterea infracţiunii de punere în circulaţie de valori falsificate sau dobândirea de instrumente de plată fără numerar falsificate în formă continuată.

În august 2022 a fost reţinut şi arestat. Pe perioada anchetei, el a fost reţinut la Penitenciarul Oradea.

În 16  decembrie, judecata s-a terminat, iar magistraţii au dat sentinţa: trei ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de punere în circulaţie de valori falsificate în formă continuată. În doar două ore, sportivul a fost eliberat imediat.

Procurorul de caz a făcut recurs, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel din Cluj. La finalul lunii mai, instanţa s-a pronunţat, iar sentinţa era una cruntă: Claudiu Băican a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare.

A fost o lovitură cruntă şi o sentinţă de necrezut pentru fostul portar. Era prea mult pentru un om fără antecedente penale, un om care de-a lungul carierei sportive a avut rezultate, un om care nu era un pericol pentru societate. Cu toate acestea, el s-a predat de bună voie oamenilor legii, iar pe data de 1 iunie era deja încarcerat la Penitenciarul Oradea.

Avocatul şi soţia sa, Giulia Băican,  spun că s-a făcut o mare nedreptate şi fac acum totul ca pedeapsa să fie redusă, cu atât mai mult cu cât un alt inculpat din acelaşi dosar a primis o pedeapsă mult mai mică deşi avea mai multe capete de acuzare. Avocatul fostului fotbalist face recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.

Sursa: www.sportulsalajean.ro

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.