Un proiect științific inspirat de ideile lui Nikola Tesla, care vizează obținerea de energie electrică din aer, este pe punctul de a deveni realitate. Acest proiect, care se bazează pe extragerea electricității din moleculele de apă din atmosferă, a fost dezvoltat de Jun Yao și echipa sa de la Universitatea din Massachusetts Amherst.
Echipa a descoperit că un dispozitiv destinat captării umidității a început să emită semnale electrice. De atunci, în ultimii cinci ani, au dezvoltat o tehnologie care poate recolta electricitate doar din aerul umed, un concept cunoscut sub numele de higroelectricitate.
Cercetătorii din întreaga lume descoperă noi modalități de a culege electricitate din moleculele de apă care plutesc în aer. Acest lucru este posibil deoarece acele molecule de apă pot transfera mici sarcini electrice între ele. Provocarea constă în captarea unei cantități suficiente de electricitate pentru a fi utilizabilă. Cu toate acestea, oamenii de știință cred acum că ar putea fi capabili să colecteze suficient pentru a alimenta computere miniaturale sau senzori.
În 2020, Yao și colegii săi au publicat o lucrare științifică care descria modul în care mici nanofire proteice, produse de o bacterie, ar putea recolta electricitate din aer. Mecanismul exact este încă în discuție, dar porii minusculi ai materialului păreau a fi capabili să rețină moleculele de apă plutitoare. Pe măsură ce se freacă de material, moleculele de apă par, de asemenea, să îi confere acestuia o sarcină.
Yao explică faptul că, într-un astfel de sistem, majoritatea moleculelor rămân aproape de suprafață și depun o mare sarcină electrică, în timp ce altele pătrund mai adânc. Acest lucru creează o diferență de sarcină între părțile superioare și inferioare ale stratului de material.
În mai 2023, Yao și colegii săi au publicat un studiu de monitorizare în care au creat același tip de structură, plină de nanopori, dar folosind o varietate de materiale diferite. Toate au funcționat, deși cu unele mici diferențe. Acest lucru sugerează că structura este cea care contează, mai degrabă decât materialul în sine.
Yao sugerează că, prin simpla utilizare a unei cantități mai mare de material sau prin legarea unor bucăți din acesta, s-ar putea începe să se obțină sarcini utile de mai mulți volți și chiar mai mult. El sugerează că ar putea fi făcut chiar dintr-un lichid care ar putea fi pulverizat pe suprafețe pentru a oferi o sursă de energie instantanee.
Cu toate acestea, s-ar putea să nu fie realist să ne imaginăm o astfel de tehnologie alimentând clădiri întregi sau mașini mari consumatoare de energie. Umiditatea ar putea fi suficientă doar pentru a alimenta dispozitive cum ar fi senzori, sau mici dispozitive electronice portabile.
Noua tehnologie de obținere a curentului electric este la început, dar pe măsură ce studiile vor avansa este posibil ca în câțiva ani să avem dispozitive capabile să genereze curent electric efectiv din aer.