Probabil că poți numi unul sau doi profesori care te-au influențat pozitiv – și ce i-a făcut speciali. Acum, inteligența artificială (AI) începe să demonstreze că poate accelera impactul pe care profesorii îl au asupra studenților și poate ajuta la rezolvarea unei persistente crize de profesori.
AI trimite deja unde în educație, cu cofondatorul Microsoft, Bill Gates, spunând că chatbot-urile AI pot învăța copiii să citească în 18 luni în loc de ani. Generațiile mai tinere sunt înconjurate de instrumente digitale, iar experții spun că este doar o chestiune de timp până când clasele vor fi imersate în AI.
Există riscuri la incorporarea instrumentelor AI în sala de clasă, cum ar fi probabilitatea crescută de înșelăciune printre studenți și perturbarea locurilor de muncă pentru profesori, în special profesorii universitari. Sarah Guo, fondatoare și parteneră la firma de capital de risc Conviction, a spus că aceste reacții prezintă o viziune validă, dar îngustă.
“Contextul mai larg al ceea ce [AI] ar putea însemna este că va îmbunătăți dramatic eficacitatea educației, va reduce drastic costurile, va face educația mai echitabilă, va oferi oamenilor oportunități globale și va crește productivitatea și cunoștințele”, a spus ea.
AI, și în special chatbot-urile susținute de modele mari de limbaj programate, pot ajuta studenții, de la educația primară la programele de certificare, să se ghideze prin materiale voluminoase și să-și adapteze educația la stilurile specifice de învățare.
Mulți studenți în prezent nu au o experiență de învățare personalizată care să se potrivească nevoilor lor, deoarece nu există suficienți profesori pentru a facilita acest lucru, a spus Danny King, CEO și cofondator la Accredible, o platformă de acreditare digitală care lucrează cu clienți, inclusiv Google, Harvard, MIT și McGraw Hill. Grupul existent de profesori, a adăugat el, sunt adesea atât de suprasolicitați încât nu au suficient timp pentru a se ocupa de fiecare student în parte.
AI poate umple acest gol prin îndepărtarea profesorilor de la învățarea repetitivă sau de rutină, cum ar fi copierea de către copii dintr-un manual în timp ce profesorii scriu termeni pe o tablă albă, și în schimb pot avea profesori care se concentrează pe ceea ce îi face impactanți în viețile studenților.
“O mulțime de predare mecanică poate fi luată și delegată tehnologiei”, a spus King. Cu creșterea AI, profesorii pot trece de la a fi un practicant general la mai mult un specialist, unde se pot concentra pe ajutorarea copiilor cu probleme particulare și concepte specifice, a adăugat el.
Dacă studenții se angajează cu materialele în mare parte prin metode susținute de AI, un profesor poate supraveghea mai multe clase deodată, deoarece studenții nu vor avea nevoie de un profesor care stă mereu în fața lor, a spus King. “Profesorii nu vor trebui să fie distribuitori de cunoștințe, pentru că AI poate automatiza asta”, a adăugat el.
O alternativă la meditațiile ‘extrem de scumpe’
Cu chatbot-urile și programele susținute de AI care învață constant din informațiile furnizate lor, predarea nu va fi doar personalizată pentru nevoile unui student, dar aceste informații pot oferi profesorilor mai multe date despre studenții lor și pot genera material instantaneu.
“Este intensiv din punct de vedere al timpului să predai, când te gândești la răspunsurile la întrebările studenților, la oferirea unui feedback specific despre motivul pentru care primesc o problemă greșită sau la arătarea lor cum să-și îmbunătățească răspunsurile”, a spus Guo. “Cu AI, poți redacta diferite forme de materiale de predare și genera întrebări de quiz în minute în loc să te chinui peste ele.”
AI poate ajuta, de asemenea, profesorii să valorifice cunoștințele și conținutul existent, astfel încât să le poată refolosi și să-și reducă dramatic sarcina de muncă, a spus Guo.
În plus, un profesor poate oferi ajutor concentrat și impactant studenților care au nevoie de el, deoarece AI va putea spune educatoarelor care sunt zonele sau subiectele cu care un student are cele mai mari probleme, a spus King.
Și în timp ce meditațiile personalizate există de decenii și pot fi extrem de impactante, Guo a spus “Sunt doar extrem de scumpe.”
Cu incorporarea AI în sala de clasă, ajutorul personalizat face educația mai echitabilă și reduce numărul de studenți lăsați în urmă, și Guo a spus, “putem folosi AI pentru a crește accesul la educația de calitate și apoi pentru a amplifica munca incredibilă pe care o fac profesorii.