Cine a inventat îngheţata ?

Înghețata este una dintre cele mai îndrăgite delicatese ale verii, dar puțini dintre noi cunoaștem povestea fascinantă din spatele acestui desert răcoritor. În acest articol, vom explora istoria înghețatei, urmărindu-i originile îndepărtate și evoluția sa în timp.

In Imperiul Roman, imparatul Nero (37-68 e.n.) poruncea sa-i fie aduse gheata si zapada din munti pentru a fi combinate cu fructe si miere pentru a le da savoarea mult apreciatei inghetate. Desi nu exista documente scrise care sa ateste acest lucru, se pare totusi ca inghetata isi are originea in curiozitatile culinare ale Imparatului Tang din Shang, China, (1675-1646 i.e.n.), care adora amestecul zapadei cu sirop de fructe si lapte.

Marco Polo a fost cel care in 1295 a facut cunoscut rolul laptelui in inghetata, preluand ideea din China si aducand-o in Italia. Amestecarea laptelui cu gheata avea meritul de a face desertul mai cremos, prin urmare, aceasta idee a prins foarte repede la nobilimea vremii, devenind un ingredient mult ravnit la dineurile fastuase organizate in acea perioada.

Din Italia, “laptele inghetat” a ajuns in Franta, in secolul 16, prin Catherine de Medici care a devenit regina Frantei prin casatoria cu Henry al II-lea. Curand dupa instalarea acesteia in Franta, multi dintre bucatarii francezi pregateau acest desert ca pe o specialitate delicioasa. Nu a mai durat mult pana cand un bucatar francez si-a deschis un magazin special pentru a vinde inghetata, fiind primul care a adaugat aroma de ciocolata sau de capsuni pe laptele inghetat.

In America, inghetata a ajuns in secolul 18, in 1776 fiind deja deschis primul magazin ce vindea exclusiv inghetata la New York.

Odata cucerita intreaga lume de aroma ispititoare a inghetatei, inventiile dedicate imbunatatirii ei nu au ezitat sa apara. Una peste alta, istoria inghetatei moderne este strans legata de o serie de descoperiri: posibilitatea racirii alimentelor sau bauturilor prin amestecarea cu gheata sau cu zapada;dizolvarea sarurilor in apa produce un efect de racire (si raspandirea acestei idei); in aceasta etapa, inghetata era facuta manual prin plasarea unui bol intr-un tub ce continea gheata si sare; inventarea aparatului de facut inghetata pe la mijlocul secolului al XIX-lea; principiul de functionare al acestuia e similar celui prezentat anterior, cu mentiunea ca aceasta masinarie diminua timpul alocat unei inghetate, facand-o totodata si mai cremoasa; inventarea frigiderului mecanic (sfarsitul sec. al XIX-lea, inceputul sec. XX).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.