Heleşteele de la Moftinu Mic. Un loc în care natura îşi arată splendoarea (Foto)

Rezervatia Helesteele de la Moftinu Mic este situată în partea centrală a județului Satu Mare, la 26 km distanță de municipiul, resedinta de judet și acoperă o suprafață de circa 125 ha.

Heleșteul propriu-zis, este înconjurat de un brâu mai subțire din plante, iar în anumite locuri exista mici insule acoperite cu stuf și cu papura, unde adâncimea apei este mai redusă. Habitate specifice, desemnate pentru protecția speciilor de păsări migratoare sălbatice, iar pescuitul sportiv și eco-turismul sunt permise.

Acest heleşteu, aşezat în calea de migraţie europeană a păsărilor în general şi în special a celor acvatice are un rol deosebit în perioada de migraţiune de toamnă, primăvară şi chiar în perioada de iarnă, până la formarea podului de gheaţă. În perioada de cuibărire şi chiar în perioada premergătoare cuibăririi, zona este frecventată de specii de păsări acvatice, unele din ele foarte rare, ocrotite prin lege, care cuibăresc în zonele limitrofe lacului.

Cercetările au dovedit importanţa ornitologică a acestui lac, depistând păsări printre care figurează şi specii foarte rare de un interes ştiinţific deosebit: egreta mare, egreta mică, lopătarul, stârcul galben, stârcul roşu, stârcul de noapte, buhaiul de baltă, stârcul cenuşiu, stârcul pitic, raţa cu cap castaniu, raţa roşie, corcodelul mare, barza albă, erete de stuf etc.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.