Prejudiciu de 4,7 milioane dolari într-un dosar de înșelăciuni cu criptomonede

Un prejudiciu de peste 4,71 milioane dolari a fost stabilit de anchetatorii prahoveni într-un dosar de înșelăciuni cu criptomonede, 240 de persoane vătămate (persoane fizice și juridice) urmând să fie audiate la sediul DIICOT Ploiești. Potrivit unor comunicate de presă transmise de DIICOT și Inspectoratul Județean de Poliție (IJP) Prahova, în acest dosar sunt efectuate 11 percheziții domiciliare pe raza județelor Prahova, Olt și Ilfov și a municipiului București, urmând să fie puse în aplicare 14 mandate de aducere, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, fals informatic, înșelăciune și evaziune fiscală, scrie Agerpres.

“În cauză s-a reținut faptul că, în luna octombrie 2019, la momentul înființării unei societăți comerciale, reprezentanții legali ai persoanei juridice au constituit un grup infracțional organizat, în scopul săvârșirii infracțiunilor de fals informatic și înșelăciune, prin atragerea de fonduri bănești către această societate, sub formă de criptomonede, de la diverși clienți, cărora le erau propuse randamente nereale. Pentru atingerea acestui scop au înființat departamente de call-center, apelând la întâmplare diverse persoane cărora le erau propuse câștiguri din investiții în criptomonede, iar pentru a le întări convingerea cu privire la seriozitatea relațiilor comerciale au înființat un site, unde fiecărui client îi era alocat un profil de investitor, cu user și parolă”, spun anchetatorii.

Conform acestora, după înregistrare, clienților li se afișau, pe contul care le era alocat pe site-ul administrat de societate, grafice false, care exprima randamentul investițiilor lor în criptomonede cu creștere exponențială, de la o lună la alta, în ciuda faptului că piața criptomonedelor a urmat un trend descendent începând cu luna noiembrie 2021. “În ciuda corecțiilor serioase de preț pe piața criptomonedelor, graficul clienților afișa creșteri progresive, de la lună la lună, în măsura în care nu își manifestau dorința de a retrage investiția ori, cel puțin, profitul generat de aceasta. Aceste false creșteri lunare de portofoliu, afișate pe graficul de investior din cadrul platformei, grafice nereale, le-au creat clienților dorința de a aduce fonduri suplimentare către membrii grupării infracționale organizate, pentru a le fi investite în continuare în această piață nereglementată, în vederea obținerii de profituri din ce în ce mai consistente. În aceste condiții, majoritatea clienților rămâneau captivi în cadrul mecanismului fraudulos, criptomonedele fiind transferate în fapt, în contul unuia dintre membrii grupului infarcțional organizat și convertite în dolari”, menționează sursele citate. Schema infracțională dezvoltată de membrii grupării este specifică sistemelor piramidale, astfel criptomonedele achitate de ultimii clienți erau de cele mai multe ori convertite în dolari, pentru ca ulterior cu o parte din aceste fonduri să se efectueze plăți parțiale către clienții mai vechi, care solicitau în mod insistent restituirea banilor, care promovau acțiuni civile la instanțele de judecată ori care susțineau telefonic că intenționează să formuleze plângeri penale, arată procurorii.

Diferența rămasă era cheltuită de membrii grupării infracționale organizate în interes personal, prin folosirea cardului de debit la comercianți ori pentru retragere de numerar la diverse ATM-uri. Valoarea prejudiciului produs clienților este în valoare de peste 4,71 milioane USD. Audierea suspecților, pe numele cărora au fost emise mandate de aducere, se va desfășura la sediul DIICOT Ploiești. În cursul acestei zile, cu sprijinul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Alba-Iulia, Bacău, Brașov, București, Cluj-Napoca,Constanța, Craiova, Iași, Pitești, Suceava, Târgu-Mureș, Timișoara, Oradea și serviciilor de combatere a criminalității organizate Olt, Hunedoara, Sibiu, Satu-Mare, Călărași, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Gorj, Mehedinți, Brăila, Vrancea, Neamț, Harghita, Maramureș, Sălaj, Covasna, Botoșani, Arad, Caraș-Severin, Vâlcea, urmează să fie audiate 240 de persoane vătămate (persoane fizice și jurice), se mai arată în comunciatele autorităților. La acțiune participă și jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile “Matei Basarab” Ploiești. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.