Fundația Friedrich Ebert România a lansat azi studiul ”Reforma fiscală: propuneri pe termen scurt”, autor Cornel Ban, modelare econometrică Petre Buciu.
Principalele rezultate și concluzii ale studiului sunt:
– România are nevoie de un pachet de reforme fiscale pentru a depăși impasul fiscal și pentru a aduce la bugetul de stat 38 miliarde de RON (7.6 miliarde de euro), ceea ce ar permite finanțarea golului bugetar din prima parte a anului 2023 (20 miliarde RON) și un răspuns pozitiv la subfinanțarea învățământului reliefată de greva profesorilor (8 miliarde RON, 1.6 miliarde euro).
– Introducerea unor reforme fiscale relativ modeste ar aduce la bugetul de stat venituri substanțiale, de aproximativ 7.6 miliarde euro.
– Jumătate din acești bani ar veni din introducerea unui impozit moderat progresiv la cote competitive regional (care ar reduce în același timp și nivelul ridicat al inegalității de venit), restul de bani venind, în această ordine, din mărirea impozitului pe dividende, eliminarea scutirilor din construcții, un impozit de 1.2 la sută pe cifra de afaceri peste pragul de 1 miliard de RON pentru firmele din energie, 100 milioane RON pentru firmele din retail, toate firmele de jocuri de noroc, coborârea pragului la microîntreprinderi la 250.000 EURO, eliminarea scutirilor din IT, construcții și agricultura.
– Aproape 61 % din acest efort de mobilizare fiscală va trebui să vină din măriri de impozite și taxe, iar restul va trebui sa vină din eliminări de scutiri și taxe sectoriale.
– Aceste calcule adresează urgențele anului 2023 și nu propun o transformare sistemică a sistemului fiscal pentru a-l aduce la media regionala a țărilor cu care ne comparăm cel mai des: grupul Visegrad. Pentru a ajunge la media ponderii veniturilor fiscale din grupul de referința reprezentat de țările Visegrad, ar mai fi nevoie de 130 miliarde RON (26 de miliarde euro).
– Această țintă va cere simultan impozite chiar mai mari și mărirea capacității de colectare a ANAF pentru a reduce mai ales flagelul neîncasării TVA, al prețurilor de transfer și transferurilor de datorie.
– Pentru a explora diferite scenarii de impozitare progresivă am creat următoarea aplicaţie interactivă, pe care o puteți utiliza oricând.
Studiul integral poate fi accesat aici