Cum arată meseriile viitorului?

Universitatea din Kent, Marea Britanie, ne propune harta meseriilor viitorului și obsevăm că în următorii 25-30 de ani principalele meserii ale viitorului vor fi legate de domeniul Roboticii, Cercetării spațiale, Energiei și Mediului Înconjurător, Medicină sau Social Media & Internet.

Cei de la Trade Schools Colleges and Universities au publicat o listă a joburilor existente, dar care în viitor ar putea deveni cele mai dorite cariere profesionale cum ar fi technician în energie solară și eoliană, inginer biomedical, consilier de reabilitare digitală, developer de blockchain sau realitate virtuală, pilot de dronă civilă sau comercială.

Pe lângă acestea regăsim și o listă interesantă a locurilor de muncă care ar putea exista în viitor:

Organizational Disrupter – va avea rolul de a introduce câteva schimbări apparent haotice

Custom Body Part Manufacturer – va crea organe pentru oamenii bolnavi cu ajutorul imprimantelor 3D

Brain Implant Specialist – specialist în implanturi cerebrale

Landfill Worm Operator – va avea rolul de a dezvolta soluții pentru a extrage elemente de la groapa de gunoi care pot fi (re)folosite în anumite industrii

Locurile de muncă care nu vor dispărea vor fi cele creative. Și “creativ” nu înseamnă artă sau advertising, ci a fi creativ în orice faci în plus față de o “mașină”.

A fi creativ la locul de muncă sau în afacere înseamnă să oferi servicii sau să produci bunuri originale și vandabile. Creativitatea înseamnă să adaugi plus-valoare față de ceea ce ar putea face o mașină, chiar dotată cu inteligență artificială, dar să adaugi valoare adăugată și muncii pe care o prestezi atunci când concurezi cu alți candidați sau alte companii.

Oamenii care își vor găsi cel mai ușor un nou job sau cei care își doresc să dezvolte o afacere vor fi cei cu cele mai complexe cunoștințe și deprinderi, din diferite domenii. Interdisciplinaritatea va fi esențială în cele mai avansate domenii cum ar fi biotehnologia, nanotehnologiile, biochimia, dar și în cele mai banale ocupații care vor cere cunoștințe IT, cunoașterea limbilor străine sau a marketingului.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.