“Situația favorabilă pentru maghiari a încetat”


“Un rezultat pozitiv al ultimei perioade de peste un deceniu este că astăzi nimeni nu contestă justețea gândirii în termenii unei națiuni maghiare unite”, a declarat Gergely Gulyás, ministrul care conduce Cancelaria prim-ministrului Ungariei, la ceremonia de absolvire a programelor publice ale Mathias Corvinus Collegium (MCC). El a subliniat importanța cauzei tuturor părților națiunii care trăiesc în afara granițelor țării. Referindu-se la situația maghiarilor din Ucraina și din România, Gulyás a menționat că Ucraina nu respectă drepturile minorităților naționale, iar plecarea UDMR de la guvernare în România va determina o perioadă mai dificilă pentru maghiari.

Gulyás a evidențiat dificultățile cu care se confruntă maghiarii din afara granițelor, indiferent de regiunea în care trăiesc, menționând suferințele maghiarilor din Transcarpatia în timpul războiului din Ucraina. El a criticat normele adoptate de statul ucrainean, considerându-le incompatibile cu standardele europene privind drepturile omului și afectând grav drepturile fundamentale ale minorităților.

Ungaria susține că nerespectarea drepturilor minorităților naționale nu este drumul către integrarea europeană, iar apartenența la o naționalitate reprezintă o valoare importantă, conform Constituției ungare. Ministrul a reiterat solidaritatea Ungariei cu Transcarpatia și Ucraina în fața agresiunii Rusiei și a asigurat sprijinul continuu al patriei mamă pentru toți maghiarii.

În ceea ce privește România, Gulyás a menționat că situația favorabilă pentru maghiari a încetat odată cu plecarea UDMR de la guvernare, iar în viitor se preconizează o perioadă mai dificilă pentru comunitatea maghiară din țară. El a subliniat importanța unei noi generații care să se implice în soarta propriei comunități, începând de la nivel familial și ajungând la nivel național.

În discursul său de felicitare, Zoltán Szalai, director general al MCC, a anunțat numărul de absolvenți ai programelor școlii politice din Transilvania și ai școlii de pregătire a conducătorilor din Transcarpatia: 19 și, respectiv, 15 studenți.

István Székely, vicepreședinte executiv al UDMR, a declarat că partidul lor nu a modificat programul în urma ultimului congres, deoarece consideră că schimbarea trebuie să fie responsabilitatea generațiilor viitoare și

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.