Tranzacțiile cu criptomonede nu vor mai fi confidențiale

Un nou regulament european a fost recent oficializat pentru a preveni spălarea banilor, inclusiv în ceea ce privește tranzacțiile cu criptomonede efectuate prin intermediul furnizorilor specializați în servicii cripto. Din 2025, furnizorii de servicii de criptoactive vor trebui să asigure că transferurile de monede virtuale sunt însoțite de informații despre plătitori și beneficiari, la fel ca în cazul transferurilor de fonduri tradiționale. Acest regulament se aplică transferurilor de fonduri și criptoactive efectuate prin intermediul prestatorilor de servicii de plată sau intermediari de servicii de plată stabiliți în Uniunea Europeană. Regulamentul european 1.113/2023 prevede că acesta se va aplica în toate statele membre ale Uniunii începând cu 30 decembrie 2024.

Astfel, furnizorii de servicii de criptoactive vor trebui să respecte un set amplu de reguli în procesarea transferurilor de monede virtuale. Acest lucru înseamnă că tranzacțiile cu criptomonede nu vor mai putea fi efectuate în anonimat, cel puțin prin intermediul furnizorilor specializați. Este important de menționat că noile reguli nu se aplică transferurilor directe între persoane fizice, fără intermediari.

Regulamentul subliniază că trasabilitatea transferurilor de fonduri și criptoactive poate juca un rol important în prevenirea, detectarea și investigarea activităților de spălare a banilor sau finanțare a terorismului. Prin urmare, furnizorilor de servicii de plată li se impune obligația de a furniza informații despre plătitor și beneficiar în transferurile de fonduri, iar furnizorilor de servicii de criptoactive li se cere să furnizeze informații despre inițiator și beneficiar în transferurile de criptoactive.

Regulamentul nu se aplică transferurilor de criptoactive între persoane fără implicarea unui furnizor de servicii de criptoactive sau atunci când atât inițiatorul, cât și beneficiarul sunt furnizori de servicii de transfer de criptoactive care acționează în nume propriu.

În ceea ce privește definirea termenului “furnizori de servicii de criptoactive”, acesta se referă la persoanele juridice autorizate să ofere servicii de criptoactive către clienți în conformitate cu Regulamentul european 1.114/2023. Acest regulament va intra în vigoare începând cu 30 decembrie 2024.

Printre informațiile necesare în transferurile de criptomonede se numără numele plătitorului, numărul de cont de criptoactive al plătitorului, adresa plătitorului (inclusiv denumirea țării, numărul documentului personal oficial și numărul de identificare al clientului sau, în alternativă

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.