Ajutor de stat de 10.000 lei/ha pentru producătorii agricoli de căpșune. Inițiativă legislativă, la Senat

Parlamentarii propun instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru producătorii agricoli de căpșune. Aceștia ar putea primi un sprijin financiar de 10.000 de lei/ha, în anumite condiții. 

„Susţinerea agricultorilor de căpşune prin intermediul unei scheme de ajutor de stat poate ajuta la menţinerea acestui sector vital şi la asigurarea stabilităţii economico-sociale la nivel naţional. De asemenea, ajutorul ar putea contribui la asigurarea unei producţii alimentare sustenabile şi eehilibrate, precum şi la consolidarea siguranţei alimentare”, se precizează în expunerea de motive.

În anul 2021, la nivelul întregii ţării, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, s-au înfiinţat căpşuni pe o suprafaţă de doar circa 2.000 ha.

Astfel, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale care sunt înregistrate şi autorizate potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, persoanele juridice, cooperativele agricole înfiinţate, organizate şi care funcţionează potrivit Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004, respectiv grupurile sau organizaţiile de producători vor putea să beneficieze de un sprijin financiar în valoare de 10.000 lei/ha, care să nu depăşească suma de 100.000 lei.

Producătorii sunt eligibili în măsura în care cultivă căpşune pe o suprafaţă de cel puţin 0,3 ha inclusiv şi/sau pe o suprafaţă destinată cultivării în spaţii protejate de cel puţin 500 mp inclusiv, obţin o producţie de cel puţin 5.000 kg/ha de pe aceste suprafeţe şi comercializează cel puţin 3.000 kg/ha din producţie până la data de 1 noiembrie a anului în curs.

Ajutorul de stat instituit se va putea acorda pe o perioadă de 3 ani, pentru producţia autohtonă şi o singură dată pe an.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.