O carte extrem de interesantă despre ortodoxismul sătmărean a fost lansată la Catedrală


Lansarea cărții “Biserica Ortodoxă și Clerul Militar din Monarhia Habsburgică între Pacea de la Karlowitz și Primul Război Mondial (1699-1914)” scrisă de dr. Mircea Gheorghe Abrudan a avut loc astăzi, 8 iunie, în Catedrala Ortodoxă “Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare. Evenimentul a adunat pe cei interesați să afle mai multe despre această perioadă importantă și complexă din istoria Bisericii Ortodoxe, oferindu-le o cercetare academică inedită și a fost organizat în colaborare cu Muzeul Județean Satu Mare.

Alegerea catedralei pentru lansare a fost simbolică, deoarece aceasta este prima biserică ortodoxă românească construită în Satu Mare, cu sprijinul Armatei Române și eforturile deosebite ale preotului militar Meletie Răuțiu, care a înființat prima Parohie Ortodoxă în oraș în 1919 și a fost primul protopop ortodox al Sătmarului.

După Primul Război Mondial, protopopul Meletie Răuțiu a avut un rol esențial în renașterea și organizarea ortodoxiei sătmărene. Lansarea cărții în catedrală a fost dedicată și memoriei sale.

Preotul Meletie Răuțiu a luat parte la Primul Război Mondial, având gradul de căpitan în Brigada a 3-a Roșiori. El a fost decorat cu diferite distincții pentru contribuția sa în război.

Legătura dintre istoria catedralei și cartea lui Abrudan este evidențiată și de fotografiile celor doi protopopi militari expuse pe coperta cărții. Evenimentul a inclus și interpretarea unei priceasne emoționante de către Luca Mărgineanu, un talentat elev de la Școala Gimnazială Constantin Brâncoveanu, precum și interpretarea celebrului cântec “Cât trăim pe-acest pământ” de către Alessio Bocrici, elev la Școala Gimnazială Avram Iancu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.