Implanturi cerebrale conectate la Internet. SUA şi-a dat acordul

Start-up-ul Neuralink, una dintre companiile deţinute de miliardarul Elon Musk, a anunţat joi pe Twitter că a primit acordul autorităţilor sanitare americane de a testa implanturi cerebrale conectate la internet pe voluntari umani, informează AFP.

“Este un prim pas important, care îi va permite într-o bună zi tehnologiei noastre să ajute mulţi oameni”, au declarat reprezentanţii companiei californiene pe contul acesteia de Twitter.

Neuralink dezvoltă aparate conectate şi implantabile în creier pentru a comunica cu computere în mod direct, prin intermediul gândurilor.

Implanturile au scopul de a le ajuta mai întâi pe persoanele paralizate sau care suferă de boli neurologice. Apoi, Neuralink vrea să facă aceste implanturi suficient de sigure şi de fiabile pentru ca ele să poată fi utilizate în chirurgia electivă (opţională). Atunci, oamenii ar putea plăti câteva mii de dolari pentru a-şi înzestra creierul cu puterea informatică a unui computer.

Elon Musk consideră că astfel de cipuri ar trebui să-i permită omenirii să ajungă la ‘o simbioză cu inteligenţa artificială (AI)’, potrivit unei declaraţii pe care magnatul american de origine sud-africană a făcut-o în 2020 la conferinţa anuală a companiei Neuralink.

Deocamdată, prototipurile acestui cip au mărimea unei monede şi au fost implantate în craniile unor animale.

Alte companii lucrează şi ele la controlarea computerelor prin intermediul gândurilor, iar una dintre ele este Synchron, care a anunţat în iulie 2022 că a implantat prima interfaţă creier-maşină din Statele Unite.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.