Victor Ciutacu: economic e justificată greva generală, dar e stimulată și ținută vie de interese politice și nu numai


“Da, salariile profesorilor sunt modeste, dar nu toate. E și reală, și justificată, și emo fluturarea lefurilor debutanților, însă nu toți trăiesc din 2600 lei, cât e leafa la încadrare. Problema e cronică nu de săptămâna trecută, să fim serioși, dar abia-n pragul sfârșitului de an școlar, al examenelor și al rotativei politice la guvernare i-a apucat pe sindicaliști cheful presant de grevă generală (la fel ca și pe cei din sănătate, justiție, oridine publică).
Iar programul de muncă, 18 ore pe săptămână, dincolo cu vrăjeala pregătirii continue de acasă pentru a face față standardelor (care-s alea?), e, oricum, boieresc. Nu mai pun și lunile de vacanță, că iar o să aflu cum stau dascălii cu burta pe carte-n miezul verii și în perioada sărbătorilor de iarnă. Și zău dacă am chef de lamentări patetice pe aici. De când hăul, profesorii sunt plătiți prost în țara asta. Și, în ciuda realității neplăcute, oamenii continuă să aspire la locuri de muncă în sistemul de învățământ. Ceea ce înseamnă că-și asumă, doar nu se duc bieții naivi cu speranța că brusc vor crește salariile până la cer.
Ca să n-o mai lungesc aiurea, economic e justificată greva generală, dar e stimulată și ținută vie de interese politice și nu numai. Nu dau doi bani pe guvernarea asta, ultimii (mulți) miniștri de profil au fost și sunt niște dezastre, dar asta nu mă face orb. În esență, dacă se găsesc miliarde pentru avioane, rachete, baterii antiaeriene și tancuri, să facă rost și de bani pentru salarii decente în zonele de sistem public unde încă se trăiește la subzistență. Sau, dacă nu, neputincioșii să plece acasă…” este opinia jurnalistului Victor Ciutacu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.