Expoziţie inedită la castel

După expozițiile de mare succes în Slovacia și Polonia, în premieră pentru județul Satu Mare, expoziția unică “Impresioniștii – opere grafice”, ajunge și la Castelul Károlyi din Carei.

Expoziția este deschisă în perioada 30 mai – 27 iulie și cuprinde 38 de lucrări grafice originale ale celor mai mari maeștri ai artei moderne, impresioniștii – artiști care au schimbat pentru totdeauna percepția lumii și au creat premisele artei moderne. Expoziția oferă posibilitatea de a admira lucrări grafice originale ale celor mai mari artiști ai impresionismului – Paul Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec, Pierre Auguste Renoir, Edouard Manet, Armand Guillaumin, Alfred Sisley și Paul Cezanne.

Aceste lucrări reprezintă o parte foarte importantă a patrimoniului artistic al acestor maeștri și se află în colecțiile celor mai mari muzee și galerii naționale din întreaga lume. Prezentate împreună în această expoziție, aceste lucrări ne demonstrează cum autoexprimarea sub formă grafică a fost o parte importantă în viața spirituală a impresioniștilor și cum și-au găsit modul de manifestare în capodoperele create de aceștia.

Curatoriat de Chesauri Vasilii, Kesauri Aleksandre și Fetykó Amália Erika expoziția este produsă și organizată de Muzeul Județean Satu Mare și Art Expo SIA (Lituania) și colecția Kesauri.

După o serie de prezentări detaliate ale artiștilor și ale perioadei lor, expoziția este împărțită în patru secțiuni tematice:

  1. Portofoliul lui Paul Gauguin “Avant et apres”
  2. Trei lucrări ale lui Henri de Toulouse-Lautrec
  3. Cinci lucrări de la Pierre Auguste Renoir, Paul Cézanne, Armand Guillaumin și Alfred Sisley.
  4. Portretul lui Baudelaire de Edouard Manet

Secțiunea 1 – Portofoliul lui Paul Gauguin Avant et apres [Înainte și după]

Secțiuni consacrate portofoliului de heliogravuri din ultimul jurnal al lui Paul Gaugin “Avant et après” (decembrie 1902, Hivaoa, Tahiti – ianuarie – februarie 1903, Atuana, Marchiș). Acest portofoliu de heliogravuri din ultimul jurnal al lui Paul Gaugin “Avant et après” – cuprinde 18 monotipuri și 10 pagini de desene. Publicarea desenelor și monotipurilor sale din “Înainte și după” a fost planificată exact în forma în care a fost realizată de Erik Ernst Schwabach – sub formă de heliogravuri. Astfel, se poate afirma că ideile artistice ale lui Gauguin din heliogravurile prezentate în cadrul expoziției au fost pe deplin realizate în această primă ediție unică din 1918.

Secțiunea 2 – Portofoliul lui Henri de Toulouse-Lautrec

Secțiunea a doua prezintă vizitatorilor una dintre cele mai mari pasiuni artistice ale lui Henri de Toulouse-Lautrec: gravura sau, mai exact, litografia. O serie excepțională de lucrări – o litografie originală reprezentând modelul preferat al lui Toulouse-Lautrec și superstarul epocii sale – Yvette Guilbert, precum și o litografie dublă “Don Quijote și Sancho Panza / Femeie eviscerând pește” (1897) și litografia în șase culori gravată de Toulouse-Lautrec însuși, semnată în placă de monograma artistului – Programul de teatru pentru “L’argent” / “Banii” de Fabre.

Secțiunea 3 – 5 lucrări ale lui Pierre Auguste Renoir, Paul Cézanne, Armand Guillaumin și Alfred Sisley

Grafica impresionistă în general nu a atras atenția acordată pânzelor impresioniste, dar și ele sunt lucrări importante care oferă o perspectivă asupra abilităților și ideilor creatorilor lor.

Printre operele altor pictori se numără litografiile lui Pierre-Auguste Renoir, care reflectă teme dragi artistului cum ar fi nudul feminin. Vollard vorbește despre litografiile lui Renoir : M-am dus la casa lui Renoir, urmat de un portar care ducea o piatră litografică, și l-am găsit tocmai ieșind pentru a merge la atelierul său. Când a văzut piatra, și-a ridicat brațele:

“Acolo! Și eu lucrez până peste cap!”.

Am mers împreună, dar nu am putut ajunge prea departe, deoarece un cordon de poliție închidea strada care ducea la atelier. Niciunul dintre noi nu-și amintise că era 1 Mai, când se sărbătorește “Festivalul Muncii” prin dezordine pe străzi. …

“Hai să ne întoarcem la mine acasă”, a spus Renoir; “Îți voi face imediat litografia”.

După aceasta, a executat o serie de mici litografii în negru. Printre ele se află portretul meu și cel al pictorului Valtat. Dar albumul este compus în principal din nuduri feminine. Într-o zi, când Renoir a fost întrebat cum preferă să picteze femeile, a răspuns fără ezitare – “Goale!”.

Secțiunea 4 – Portretul lui Baudelaire de Edouard Manet

De-a lungul vieții sale, deși nu a fost sprijinit de criticii de artă, Manet i-a avut ca susținători pe Émile Zola, care i-a fost apărător public în presă, Stéphane Mallarmé și Charles Baudelaire, care l-au provocat să descrie viața așa cum era. Manet, la rândul său, i-a desenat sau pictat pe fiecare dintre ei.

Această expoziție este produsă și organizată de Muzeul Județean Satu Mare în colaborare cu Art Expo S.I.A. (Letonia) și Collection Kesauri (Franța).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.