Ce implicaţii va avea pe viitor IA pe piaţa muncii ?

Odată cu apariția ChatGPT și a altor forme de IA generativă, vom asista la o schimbare fundamentală a modului în care oamenii vor lucra și vor accesa informații.

Apar și întrebări legate de modul în care aceste schimbări vor înlocui anumite sectoare în forța de muncă. IA generativă poate fi privită deja ca o superputere – un multiplicator al capacității umane – care va aduce noi niveluri de productivitate, creativitate și abilități în munca de fiecare zi.

Companiile vor trebui să privească complet diferit anumite sectoare. Unii angajați vor învăța lucruri noi pentru a fi eficienți, în timp ce alții vor trebui să se adapteze și să colaboreze cu acest „copilot” IA, tot timpul. Pe măsură ce devin normă, aceste modele vor fi folosite pentru a reinventa modul în care se face munca, amplificând ceea ce oamenii pot realiza.

Fiecare rol din fiecare întreprindere are potențialul de a fi reinventat. Pentru a calcula impactul IA, Accenture a identificat manual 200 de sarcini legate de limbaj și a evaluat care dintre acestea aveau un potențial mai mare de a fi automatizate.

În prezent se estimează că IA generativă va afecta 40% din orele de lucru ale oamenilor. Asta nu înseamnă că 40% din locurile de muncă vor fi eliminate. În orice job, unele sarcini vor fi automatizate, altele vor fi asistate, în timp ce unele nu vor fi afectate de tehnologie. Va exista, de asemenea, un număr mare de sarcini noi, pe care oamenii le vor îndeplini, cum ar fi asigurarea utilizării precise și responsabile a noilor sisteme alimentate de IA.

Un exemplu excelent este serviciul pentru clienți. Capacitatea IA de a înțelege intenția unui client și a pune cantități masive de informații la îndemâna agentului crește considerabil capacitatea acestuia de a rezolva problema clientului, mai rapid și mai eficient. Un studiu recent MIT/Stanford a sugerat chiar o creștere cu 14% a productivității, dincolo de ceea ce poate face un chatbot sau un om singur.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.