Ştiaţi că …

Prima maşină electrică din lume a fost inventată la sfârşitul secolului 19?

Maşinile electrice nu sunt deloc o invenţie nouă. Se pare că motorul electric a fost perfecţionat destul de devreme. Prima maşină electrică din lume a fost inventată în 1891 de William Morisson, din Des Moines, Iowa.

Automobilul electric s-a bucurat de la început de o mare popularitate deoarece nu făcea zgomot, era curat şi uşor de condus. Pedro Salom, inginer electrician, susţinea cu multă tărie virtuţile electricităţii şi era cu totul împotriva motoarelor cu benzină. În 1896, Salom sublinia, în revista Journal of the Franklin Institute, că motoarele electrice nu produceau nici un miros în timp ce:

„Toate motoarele cu benzină emană prin ţeava de eşapament un jet continuu de hidrocarburi nearse complet, sub forma unui fum gros, cu un miros foarte neplăcut. Închipuiţi-vă mii de astfel de vehicule pe străzi, fiecare împrăştiind cîte o jet atît de greu de suportat!“.

Totuşi, nimeni nu a fost în stare să realizeze un automobil electric al cărui curent să fi fost obţinut altfel decît cu ajutorul unei baterii, sau să creeze o baterie cu o capacitate suficientă pentru a înlesni curse lungi şi cu viteze mari.

O fotografie realizată în 1911, ne arată o maşină electrică pusă la încărcat, într-un garaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.