Festivalul de Teatru IOANA CÎCU la Carei

Liceul Teoretic Carei organizează cea de-a VII-a ediție a Festivalului interjudețean de teatru pentru elevi IOANA CICU. Anul acesta, în premieră, evenimentul se desfășoară pe parcursul a două zile, în 19 și 20 Mai. Vineri vor avea loc două ateliere de psihodramă dedicate elevilor și profesorilor liceului. În pauza dintre ele, în curtea școlii, se va planta un tei, în memoria fostei profesoare a Liceeului. În mod tradițional, deja, ziua de sâmbătă e dedicată vizionării momentelor scenice pregătite de participanți. Aceștia sosesc din județele Cluj, Maramureș, Mureș, Satu Mare, Sălaj precum și din capitala București. Un număr impresionant de sponsori și contribuțiile familiei Ioanei Cicu au asigurat bugetului ediției curente.

Festivalul a fost conceput ca un omagiu pentru cea care a fost un dascăl de valoare al  instituţiei, contribuind prin activitatea sa didactică la conturarea şi menţinerea unui mediu profesional care îmbină perfect sensibilitatea artistică şi rigoarea demersului didactic.. Prin intermediul lui se urmăreşte cultivarea în rândul elevilor a dorinţei de a participa la manifestări cultural-artistice desfăşurate în şcoală şi în comunitate, educarea tinerilor pentru formarea unui comportament adecvat în sălile de spectacole, atât în calitate de spectator, consumator al actului cultural, cât şi în postura de creator al acestuia, dezvoltarea spiritului de echipă şi de cooperare între elevi, precum şi promovarea artei teatrale în vederea lărgirii orizontului cultural al elevilor.

Festivalul reprezintă o oportunitate oferită elevilor de a se cunoaşte şi de a se întâlni cu alte trupe de teatru similare lor, din alte oraşe. Astfel se creează premisele unui dialog sincer şi creativ, care va demonstra că arta scenică nu cunoaşte limite culturale, lingvistice, etnice sau profesionale.

Anul acesta are loc pentru a VII-a oară.

Atelier de psihodramă și un tei  în curtea școlii

Ziua de Vineri, 19 Mai, este dedicată elevilor și profesorilor liceului. Pe arcursul acesteia vor avea loc două ateliere de psihodramă, unul în limba maghiară și unul limba romănă, iar în pauza dintre ele se va planta unui tei în curtea școlii, în amintirea celei care a fost Ioana Cîcu.

Psihodrama este o metodă psihoterapeutică și de consiliere dezvoltată de Jacob Levi Moreno (originar din România), care explorează problemele participantului prin acțiune – dramatizare sau reprezentare scenică.

Psihodrama are ca obiectiv principal sporirea impulsivității emoțiilor, într-o manieră organizată, însă creativă. Participantul poate descoperi și explora propriile conflicte și disfunctii interne și externe, prin intermediul teatrului. Cu ajutorul celorlalți membrii ai grupului, protagonistul va învăța multe despre aptitudinile sale interpersonale și va asimila tehnici necesare pentru a realiza schimbări pozitive în comportamentul sau.

Atelierele de psihopdramă vor fi susținute de Kasza Izabella și Szőke Enikő, specialiste în domeniu. Cele două sosesc din Cluj și se vor afla în premieră la Carei.

Prima dintre ele este psihoterapeut, lucrează în terapie individuală și conduce grupuri de autocunoaștere în Cluj-Napoca și nu numai. Ea crede că psihodrama ne ajută să ne dezvoltăm și că ne arată modul de a deveni cea mai bună versiune a noi înșine. Cea de-a doua deține un cabinet individual în cadrul căruia susține ședințe dindividuale și de grup, atât pentru copii cât și pentru adulți. În viziunea ei psihodrama facilitează crearea unor perspective noi asupra sentimentelor și a unor evenimente din viețile noastre.

Motto-ul atelierelor de la Carei îi aparține lui J.L. Moreno: Spune da vieții, spune da iubirii, spune da omenirii!

Festival concurs pe scena Teatrului Municipal

Ziua de Sîmbătă este dedicată în exclusivitate momentelor secnice pregătite de participanți. La fel ca în anii precedenți ele vor fi jurizate și în 2023. Cea de-a doua zi a Festivalului începe la ora 9.30 și se încheie la ora 16.00 cu o Festivitate de Premiere, în cadrul căreia se vor acorda diplome și premii celor mai buni interpreți și celor mai bune spectacole. Concursul e grupat pe categoria gimnaziu și liceu.

În cadrul mini-regalului teatral vor putea fi vizionate monologuri, adaptări ale unor texte clasice și contemporane, dar și colaje dramatice originale, realizate de invitați. Intrarea este liberă, iar programul poate suferi mici modificări, specifice oricărui festival.

Au confirmat prezența la Festival trupe de teatru ale unor școli din județele Cluj, Maramureș, Mureș, Satu Mare, Sălaj și din București.

Juriuel ediției 2023 este format din: Geta Vandici – referent al Centrului Cultural Carei, Sorin Oros – actor al Teatrului de Nord Satu Mare și Adrian Ștefănuți – angajat al Fundației Centrul de Promovare al Turismului Cultural Grof |Karolyi din Carei.

Ioana Cîcu   

Ioana Cîcu s-a născut la 19 ianuarie 1946 în Roșiori de Vede, județul Teleorman. A absolvit Liceul Mihai Eminescu din Satu Mare în 1964 ca șefă de promoție, fiind olimpică națională la imba și literatura română. A urmat cursurile Universității București, Facultatea de Filologie, pe care le-a absolvit în 1969. A fost apoi profesor cu gradul I din 1992 și a avut la activ mai multe cursuri de specializare. A fost director la Liceul Teoretic din Carei în perioada 1.04.1998- 1.04.2002.

A avut numeroase colaborări la publicații județene. A recenzat volume de versuri ale poeților Grigore Scarlat, Dumitru Zimmerman, Gabriel Rațiu și Anton Horvath. A coordonat ziarul Liceului Teoretic Carei „Teoretic Expres”.

În data de 1.12.2000 i s-a conferit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în gradul de Cavaler (decretul 525, Brevet SC nr.308.)

Teatrul a fost una dintre pasiunile sale și în perioade distincte a coordonat cercurile de Teatru ale Liceului Teoretic. A făcut parte din una dintre puținele trupe de teatru pentru amatori din Carei, la mijlocul anilor 80.

Sponsori

Ediția din acest an a Festivalului benficiază de sprijinul unui număr impresionant de sponsori și parteneri. Alaturi de aceștia, o parte a bugetului este asigurată de contribuțiile familiei fostei profesoare.

Au contribuit cu sume de bani, sprijin logistic sau produse: S.C Ardealul S.A Carei, S.C. Sharolt Group S.R.L. Craiova, Ștrand Joy Carei, Cofetăria Reitler Carei, S.C. Edex S.R.L. Carei, S.C. Alconor Company S.R.L. Carei, S.C. Varga Quattro S.R.L. Carei, Florăria Marius Mold Carei, Centrul Cultural și Teatrul Municipal Carei, Fundația Centrul de Promovare a Turismului Cultural Grof Karolyi Carei, ocolul Silvic Foinei.

Program 19 Mai 2023 Liceul Teoretic Carei

ora 12.00

Atelier Psihodrama în limba maghiară

ora 14.45

Plantarea unui tei în memoria profesoarei Ioana Cîcu

ora 15.00

Atelier Psihodramă în limba română

Cele două ateliere de psihodramă sunt rezervate elevilor și profesorilor de la Liceul Teoretic Carei. Caracterul intim și modul în care sunt concepute fac imposibilă prezența a mai mult de 20 de participanți/atelier.

Program 20 Mai 2023 Teatrul Municipal Carei

Ora 09.30

Deschiderea oficială

Ora 10.00

Varga Adriela Ștefania – Școala Gimnazială Pișcolt, jud. Satu Mare

Timpul adaptare după „Momo” de Michael Ende; 5 minute.

Ora 10.15

Trupa Alfa – Școala Gimnazială ”Florea Bogdan” Reghin, jud. Mureș,

coordonator: Mihaela Crăciun și Mariana Ștef.

Două loturi adaptare după I.L.Caragiale;15 minute

Ora 10.40

Trupa Fantasticii – Şcoala Gimnazială ,,Lucian Blaga” Satu Mare, jud. Satu Mare

coordonator:Carmen Man

Societatea – colaj de momente vesele ; 20  minute

Ora 11.10

Trupa A.B.C. – Școala Gimnazială Pișcolt, jud. Satu Mare

coordonator: Angela Giurge.

Suflet de copil între bine și rău – adaptare proprie; 15 minute

Ora 11.30

Trupa Thalia – Școala Gimnazială ,,Petre Ghelmez”  București

coordonator: Florin Stan

Trenul vieții de Daria Diaconescu; 30 minute

Ora 12.10

Trupa Vector in fabula – Şcoala Gimnazială „Teodor Murășanu” Turda, jud. Cluj coordonator: Octavian Gruian.

Fabule de Octavian Gruian; 15 minute

Ora 12.30

Trupa Micii actori – Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Târgu Lăpuș, jud. Maramureș coordonator: Danciu Lenuța, Pop Mariana, Pop Ioana Dana, Man Alexandra Diana

Când jucăriile spun Pa! – adaptare după Sânziana Popescu; 20 min.

Ora 13.00

Trupa Vector in fabula – Școala Gimnazială ”Teodor Murășanu” Turda, jud. Cluj coordonator: Octavian Gruian.

Lecția de Eugen Ionesco; 20 min.

Ora 13.30

Matei Vandici – Școala Gimnazială nr.1 Carei, jud Satu Mare

Drăgan de Petre Liciu; 10 minute

Ora 13.45

Trupa TincART – Liceul Teoretic ”Nicolae Jiga” Tinca, jud. Bihor

coordonator: Iuliu Orban

Chiriașul Fabien de Noti Carol; 35 min

Ora 14.30

Trupa Gaițele – Colegiul Național ”Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei, jud. Sălaj coordonator: Ioana Sîrca

Gaițele de Al. Kirițescu; 30 min

Ora 16.00

Festivitatea de premiere

Intrare liberă. Programul poate suferi mici modificări, specifice oricărui festival.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.