Este cea mai veche construcţie din judeţul Satu Mare. Povestea acesteia (Foto)

Biserica reformată din Acâş este una dintre cele mai vechi construcţii din judetul Satu Mare. De numele acesteia, ridicată în urmă cu peste 800 de ani, sunt legate o seamă de legende care circulă şi în zilele noastre.

Cea mai interesantă dintre ele este aceea că biserica a rămas netencuită deoarece toate încercările au fost zadarnice pentru că tencuiala nu se prinde de pereţi. Mulţi preoţi au încercat să tencuiască lăcaşul de cult. Îl tencuiau meşterii, îl finisau, dar după cădea tot. Mortarul nu se prindea de pereţi.

Bătrânii locului povestesc că atunci când a avut loc Reforma lui Martin Luther, reformaţii au ocupat mănăstirea şi au alungat călugării. Supăraţi, aceştia au aruncat asupra bisericii multe blesteme.

Biserica datează din 1175. La început a fost o mănăstire romano-catolică dar după Reformă lăcaşul de cult a fost transformat în una reformată, aşa cum a rămas până azi. Legendele spun că biserica ar fi fost construită de banul Akos care făcea parte din neamul Akoşilor, venind din Sciţia în frunte cu cei şapte conducători ai sciţilor. Neamul Akoşilor, cel care a construit biserica şi a dat numele aşezării, s-a stins în secolul XVI.

Tot atunci a fost construită şi catedrala Notre Dame din Paris, cu care biserica din Acâş are o oarecare asemănare. Anii tulburi ai evului mediu au pus la grea încercare acest edificiu. La jumătatea secolului XVI, frumoasa biserică a ajuns printre primele în mâinile reformaţilor, iar călugării au fost siliţi să ia drumul pribegiei. În 1642 biserica a ars în urma unui incendiu şi parcă nu ar fi fost destul, imediat după aceea turcii i-au dat foc din nou.

O altă legendă este legată de existenţa în vârful unui turn al bisericii, a semilunii islamice. Legenda spune că aceasta a fost ridicată în turn deoarece se credea că turcii nu atacă lăcaşurile care au acest semn.

În 1834, un cutremur cu epicentrul în zona Careiului a distrus mai multe biserici importante, iar singura care a rămas în picioare a fost Biserica din Acâş. Într-o noapte furtunoasă, un trăsnet a lovit din plin lăcaşul de cult, dar degeaba, biserica a rămas în picioare.

Un Comentariu la "Este cea mai veche construcţie din judeţul Satu Mare. Povestea acesteia (Foto)"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.