Angajații din mediul privat ar putea rămâne fără zile libere plătite, de la 1 ianuarie 2024

Angajații din mediul privat ar putea rămâne fără zile libere plătite în afara concediului legal de 20 de zile. Concret, ar fi vorba despre eliminarea celor 15 zile libere legale pe care le au în prezent. 

Parlamentarii pregătesc schimbări în ceea ce privește zilele libere pe care românii, care lucrează în mediul privat, le vor avea.

Motivul ar fi acela că ar exista antreprenori privați care s-au plâns că, din cauza celor 15 zile libere legale, pe lângă cele 20 de zile de concediu de odihnă, ajung să sufere pierderi importante.

Așa că, un grup de parlamentari s-a gândit să ceară interzicerea suplimentării acestor zile libere sau compensarea lor cu deduceri sau facilități fiscale.

Proiectul a fost depus deocamdată la Senat, dar dacă va trece de Parlament, se va aplica începând cu 1 ianuarie 2024.

La primul articol, parlamentarii sugerează ideea că ar trebui modificat art. 139 (1) din Codul muncii astfel încât să fie interzisă majorarea numărului de libere legale fără prevederea unui mecanism de compensare pentru angajatorii privați.

„Modificarea prevederilor art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii (…) în sensul majorării numărului zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează este interzisă în lipsa aplicării de măsuri compensatorii pentru angajatorii din mediu privat”, scrie, mai exact, la art. 1 din propunerea legislativă.

Mai departe, este definit angajatorul din mediul privat ca fiind orice angajator căruia nu i se aplică Legea nr. 153/2017, precum și ce ar presupune măsurile compensatorii:

„Prin măsuri compensatorii se înțelege dispoziții fiscale de natura facilităților, deducerilor, compensărilor sau similare al căror scop este contracararea cheltuielilor suplimentare suportate din fondul de salarii de angajatorii din mediul privat ca urmare a respectării prevederilor art. 139-142 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii”.

Proiectul este deja controversat pentru modul în care a fost scris și pentru faptul că intră în conflict cu codul muncii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.