Un cioban a fost amendat cu 2800 de lei


În această săptămână inspecto
rii de specialitate din cadrul Serviciului Sănătate și Bunăstare animală au efectuat un număr de 88 controale în exploatații profesionale și non profesionale din județul Satu Mare D.S.V.S.A. Satu Mare, a intensificat frecvențacontroalelor oficiale, pentru respectarea strictă a măsurilor de biosecuritate, în întregsectorul avicol, în contextul evoluției la nivel internațional a gripei aviare înalt patogene. Conform DECIZIEI DE PUNERE ÎN APLICARE U.E. cu nr. 497/ 2023, înUniunea Europeană, evoluează HPAI H5N1, cu focare primare sau secundare în :Elveția, Germania, Austria, Belgia , Franța, Danemarca, Polonia, Olanda, Slovacia, Italia, Spania, Slovenia.

În această săptămână, conform programului de activitate stabilit, au fost verificate exploatații profesionale și non profesionale de animale, condiile de biosecuritate, zoo igienă și de bunăstare a animalelor, monitorizarea și eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existența echipamentelor de protecție,asigurarea unor stocuri de substanțe dezinfectante, dezinsectante și raticide.

              În urma acestor controale a fost aplicată 4 sancțiuni contravenționale,din care 1 amendă contravențională în valoare de 2.800 lei, – 1 crescător particular de animale, din localitatea Ser, – pentru vânzarea de ovine fără documentele prevăzute de legislația sanitară veterinară și pentru siguranța animalelor și 3 avertisment 3 crescătorparticular de animale, din localitatea Cig pentru neanunțarea în termen legal amedicului veterinar oficial despre apariția unor evenimente în gospodăriile populației și nedeclararea cumpărării de noi animale în gospodăriile personale.

În anul 2023, din cei 177 mistreți împușcați în 49 Fonduri detoare, 9mistreți au fost pozitivi la Pesta Porcină Africană, iar 168 mistreți negativi, în urma examenelor specifice de laborator.

Conform Regulamentului U.E, cu nr. 594 /2023, în această perioadă, evolueazăPestă Porcină Africană, în : Bulgaria, Germania, Polonia, România, Lituania,Ungaria, Italia, Letonia, Republica Cehă, Slovacia, Serbia, Moldova, Estonia, Grecia .

În această perioadă au fost diagnosticațe și confirmate în Laboratoarele specializate  2 cabaline, pozitive la Anemie Infecțioasă Eqvină. Focarele de boală au fost declarate în localitățile Adrian și Băbășești .  Au fost luate toate măsurile pentru limitarea pericolului răspândirii bolii în teritoriu și au fost dispuse dezinsecții riguroase în și în jurul gospodăriilor afectate. La momentul diagnosticării, cele două cabaline au fost imediat ecarisate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.