Toate mașinile noi, dotate obligatoriu cu o „cutie neagră”

Numărul mare de accidente ce au loc pe drumurile din țările Uniunii Europene a determinat noi măsuri de siguranță privind autovehiculele. Aceste obligații sunt valabile și în România.

Una dintre măsurile stabilite este echiparea tuturor mașinilor cu o cutie neagră, similară celor din aviație.

Dispozitivul va putea înregistra viteza, frânarea, poziţia maşinii, starea acesteia, frecvenţa activării sistemelor de siguranţă, înainte şi după un accident rutier, potrivit dcnews.ro.

EDR (Event Data Recorder) înregistrează informațiile care sunt generate în timp ce vehiculul se află în mișcare. Păstrează informațiile care apar în intervalul de timp cuprins între 30 de secunde înainte de producerea accidentului și 10 secunde după.

Dispozitivul va ști dacă au fost activate semnalizatoarele sau luminile, dar și forța impactului (longitudinală și laterală), turația motorului și înclinarea vehiculului.

Aceste date vor fi folosite ulterior în justiţie, dar şi în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor legate de asigurări.

Aparatul nu va înregistra date despre posesorul maşinii sau despre şofer. Nu va putea fi dezactivat. Autorităţile naţionale vor utilize datele colectate pentru cercetare şi analiză.

Regulamentul 2019/2144 al Parlamentului și Consiliului European se aplică din 6 iulie 2022. Prevederile pentru toate mașinile nou înmatriculate din Uniunea Europeană se aplică din 7 iulie 2024.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.