Rugă pentru pace – un mesaj puternic în cadrul Campaniei Viața într-o valiză

Radio România Cultural lansează a doua ediție a mesajului „Rugă pentru pace”, în cadrul Campaniei „Viața într-o valiză”, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, un război care a destabilizat o lume întreagă. Mesajul este citit tot de poeta Ana Blandiana, un simbol al libertății românești, scriitoarea care a transmis, în urmă cu un an, primul îndemn de pace printr-un scurt fragment din prefața cărții „Ultimii martori” de Svetlana Aleksievici, scriitoare născută în Ucraina și câștigătoare a premiului Nobel pentru Literatură.

Teatrul de Nord se alătură Campaniei „Rugă pentru pace – Un an de la invazie”, prin difuzarea, înainte de spectacolele „Nuntă în Oaș” de Anca Munteanu, regia Cristian Ban, programate luni 13 martie și duminică 26 martie, a fragmentului citit de poeta Ana Blandiana din romanul „Internat”, semnat de autorul ucrainean Serhii Jadan: “Într-o zi, după ce te-ai trezit din somn, vezi că afară arde ceva. Tu n-ai aprins acel foc. Dar și tu ești nevoit să-l stingi”.

„Internat” este un roman al formării ce se desfășoară pe fundalul războiului și pune accent pe consecințele acestuia. Este considerată una dintre cele mai impresionante cărți despre războiul din Donbas. Serhii Jadan s-a născut în 1974, la Starobilsk și a absolvit Facultatea de Filologie a Universității Harkiv. A primit celebrul Premiu al Păcii, acordat de Uniunea Editorilor și Librarilor din Germania, distincție care este decernată din 1950 și care a mai fost primită de Vaclav Havel, Mario Vargas Llosa, Amos Oz, Hermann Hesse, Svetlana Aleksievici, Orhan Pamuk și mulți alții. În 2022, Serhii Jadan a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură de către Academia Poloneză și a obținut și Premiul pentru Libertate al Fundației Frank Schirrmacher. Cunoscutul scriitor ucrainean se află de la începutul războiului în orașul natal, Harkiv, unde sprijină ca voluntar armata ucraineană.

Prin mesajul „Rugă pentru pace”, parte a campaniei „Viața într-o valiză”, Radio România Cultural face un apel la solidaritate, empatie și compasiune față de tragedia războiului din Ucraina, care continuă după un an de la invazia rusă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.