Delegație sătmăreană la o școală românească din Ungaria

În perioada 6- 7 martie, o delegație sătmăreană formată din: Anișoara Boitor- inspector școlar general la Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare; Robert Laszlo – managerul C.J.C.P.C.T. Satu Mare, Constantin Oneț – directorul Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncoveanu” Satu Mare, Anca Moraru – profesoară și Denisa Ținca – profesoară învățământ primar de la Școala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” Satu Mare, au participat la o acțiune din cadrul proiectului „Călătorim păstrând tradiția” organizată la Școala Generală Bilingvă de Naționalitate Română din Săcal (Körösszakál), Ungaria.

Sătmărenii au fost întâmpinați de către: Florin Trandafir Vasiloni – ​Consul General al României la Gyula; Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria, Ioan Cozma – directorul Școlii Generală Bilingve de Naționalitate Română din Săcal, Palfi Tamas – primarul localității Săcal (Körösszakál), și cadre didactice ale școlii.

Școala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” Satu Mare, Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, și Casa Corpului Didactic Satu Mare, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare în perioada octombrie 2022- iunie 2023 desfășoară prima ediție a proiectului „Călătorim păstrând tradiția” – Proiect Educațional Județean cu Participare Internațională.

Echipa de implementare este formată din – coordonatori: prof. Anișoara Boitor- inspector școlar general; prof. Constantin Oneț- director; prof. Anca Seucea – director adjunct; prof. înv. primar Denisa Ținca și membrii: Flore Aurica, Nagy Delia, Boldan Raluca, Oșan Adela, Moraru Anca, Tarța Ioana.

O primă etapă a proiectului s-a desfășurat vineri 20 ianuarie 2023, în Galeria de Artă a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare prin gala de premiere a concursului de desene. Au fost selectate peste o sută de lucrări din județ (Municipiul Satu Mare, Negrești Oaș, Medieșu Aurit, Păulești), din țară (județele Arad și Suceava), participând și o unitate din Ungaria (Săcal). Concursul a fost fost structurat pe categorii de vârste, începând de la grupa mare până la gimnaziu (clasa a VIII-a).

Astfel, în perioada 6-7 martie în Săcal s-au desfășurat o serie de activități, după cum urmează: expoziția lucrărilor premiate, organizată pe holul școlii, vizitarea de către delegația sătmăreană a claselor cu predare în limba română, participarea la un program artistic în limba română susținută de către elevii Școlii Generale Bilingve de Naționalitate Română din Săcal, și vizitarea unor obiective din localitate.

S-a stabilit ca în primăvara acestui an, o delegație formată din cadrele didactice și elevii cu rezultate școlare deosebite la învățătură din Ungaria să fie primită la Satu Mare, unde li se vor prezenta câteva obiective turistice ale județului Satu Mare, cât și tradițiile și obiceiurile din județ.

Acest proiect își propune revigorarea trecutului, sensibilizarea pentru folclor, credință, sporind deprinderea copiilor prin modalități diverse de exprimare, a tot ce este uman în forme aparent neprețioase, și într-un limbaj accesibil căruia nu-i este necesar un cod special pentru a fi receptat. Prin activitățile educative ce se vor derula, în cadrul acestui proiect, se urmărește să se pună accent în mod special pe educația conform aspirațiilor și aptitudinilor copiilor, pentru păstrarea și conservarea tradițiilor din diferite localități locuite de români, în diferite țări, dorind să-și pună în aplicarea atât inteligența lingvistică, cât și cea muzicală, interpersonală sau cea spațial- artistică. Un specific al județului Satu Mare fiind multiculturalitatea, în cadrul acestui proiect s-au trimis lucrări din toate zonele etnofolclorice ale județului: cele românești, ungurești, svăbești, ucrainene și rrome.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.