Românii beau, în medie, 2 litri de vin pe an. Campionii Europei sunt portughezii

Datele înregistrate de Organizația Internațională a Viei şi Vinului arată că un român bea puţin peste 2 litri de vin pe lună. Această valoare poziţionează piaţa locală undeva la jumătatea clasamentului mondial, alături de multe ţări europene, precum Germania, Cehia, Marea Britanie şi Ungaria.

Totuși, poziția este departe de vârf. Podiumul băutorilor de vin este ocupat de Portugalia, Franța şi Italia, în această ordine. Este vorba de consumul persoanelor de peste 15 ani.

Trebuie menționat că cele trei ţări sunt nu doar mari consumatoare, ci şi mari producătoare de vin. Totuşi, când vine vorba de producţie, podiumul nu mai arată la fel, cu Spania la vârf şi cu Portugalia undeva în top 15.

La rândul său, Romania este unul dintre cei mai mari producători de vin din lume (locul 13 conform datelor pe 2021, cele mai recente oficiale). Aproape toată producţia, respectiv 95%, este băută intern.

În alte ţări, precum Franţa, spre exemplu, vinul este brand de ţară şi ajunge în toată lumea, în pofida apetitului pe care îl au localnicii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.