Baza de calcul a indemnizației de șomaj se majorează de la 1 martie

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă aplică măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă și de creșterea gradului de ocupare a forței de muncă în conformitate cu prevederile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

Conform prevederilor Legii nr. 225 din 26 iulie 2021, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, Indicatorul Social de Referință (ISR) se majorează, în luna martie a fiecărui an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv comunicat de Institutul Național de Statistică (INS).

În acest sens, beneficiile sociale care se raportează la Indicatorul Social de Referință (ISR) vor crește de la 1 martie 2023, ca urmare a majorării acestui indicator, cu 13,8%.

Astfel, ca urmare a aplicării noii valori a Indicatorului Social de Referință (ISR) baza de calcul pentru indemnizația de șomaj va fi majorată cu 73 lei, de la 525,5 lei la 598 lei,pentru fiecare persoană (valoarea ISR în vigoare la data stabilirii acestuia, la care se adaugă, după caz, o sumă calculate prin aplicarea, asupra mediei veniturilor care constituie baza de calcul al indemnizației de șomaj pe  ultimele 12 luni în care s-a realizat stagiul de cotizare, a unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare).

Indemnizația de șomaj acordată absolvenților instituțiilor de învățământ și absolvenților școlilor special pentru persoane cu handicap va fi de 50% din valoarea ISR, în vigoare la data stabilirii acestui drept.

Prima de inserție, acordată absolvenților instituţiilor de învăţământ şi absolvenţilor şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni va fi de 3 ori valoarea indicatorului  social de referință .

Subvenția acordată angajatorilor care incadrează tineri cu risc de marginalizare socială și care beneficiază de acompaniament social personalizat în baza unui contract de solidaritate (o sumă egală cu salariul de bază stabilit la data angajării tinerilor, dar nu mai mult de 4 ori valoarea ISR, in vigoare la data încadrării în muncă, până la expirarea duratei contractului de solidaritate)

Stimulentul financiar lunar acordat angajatorilor care incadrează în muncă elevi și studenți pe perioada vacanțelor va fi de  50% din valoarea ISR în vigoare.

Precizăm că această majorare se aplică de la 1 martie și pentru persoanele ale căror drepturi au fost stabilite anterior acestei date.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.