Elevi pentru o localitate mai curată, mai verde

Programul „Integrare socială prin educație ecologică” este menit să creeze o atitudine responsabilă față de protecția mediului în rândul a 50 de școlari din Turulung.

În cadrul programului „Integrare socială prin educație ecologică”, elevi din Turulung dezbat subiecte legate de protecția mediului și derulează activități de grădinărit în serele din curtea Centrului comunitar „Sfântul Martin de Tours”. În activitățile programului se implică regulat 50 de școlari: 20 de elevi ai Școlii Gimnaziale Turulung, alături de 30 de școlari care frecventează Centrul „Sfântul Martin” al Organizației Caritas.

Cu ocazia întâlnirilor săptămânale, pe lângă provocările ecologice globale, coordonatoarea programului, profesoara de biologie, Ildikó Orbán discută cu copiii și despre ce pot face ei pentru a proteja mediul înconjurător al comunei – pentru ca râul Tur să devină mai curat, iar strada pe care locuiesc mai verde. Prin intermediul orelor de educație ecologică, școlarii au prilejul să înțeleagă că efectele nocive aupra florei și faunei au impact negativ asupra fiecărui locuitor, astfel protecția mediului este o responsabilitate a întregii comunități.

În cadrul celei mai recente întâlniri, copiii, cu sprijinul profesoarei lor au trecut în revistă principalele tipuri de poluare, precum și efectele acestora, iar apoi au discutat despre ce soluții avem la dispoziție pentru a reduce acest fenomen atât la nivel global, cât și la nivel local. În cea de-a doua parte a întâlnirii, prin intermediul unor desene, elevii au transmis colegilor lor ce este corect și ce trebuie evitat dacă ne dorim o localitate mai curată.

La final, școlarii au vizitat cele trei sere amplasate în curtea Centrului comunitar „Sfântul Martin” pentru a stabili, împreună cu coordonatoarea programului, lista de sarcini privind grădinăritul în următoarele săptămâni. Anul trecut, copiii au cultivat legume și flori în sere, ceea ce vor continua și în acest an, cu la fel de mult entuziasm.

Pentru anul 2023 sunt planificate o gamă largă de activități ecologice, printre care și înfrumusețarea parcului comunei cu răsaduri de flori plantate și îngrijite de copii, în cele trei sere.

Programul „Integrare socială prin educație ecologică” este derulat în cadrul proiectului „Conexiune Interetnică”, un proiect implementat de Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare, în parteneriat cu Primăria Comunei Turulung și Școala Gimnazială Turulung, derulat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul are ca scop determinarea tinerilor romi și a actorilor locali din Turulung să-și crească capacitatea de intervenție în propria comunitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.