Când trecem la ora de vară ?

Într-o lună românii se pregătesc, încă o dată, să treacă de la ora de iarnă la cea de vară. Pe data de 26 martie 2023, ceasurile se vor da cu o oră înaintea orei oficiale standard, iar ora 03:00 devine 04:00.

Astfel, dăm ceasul cu o oră înainte, ceea ce înseamnă că, teoretic, în noaptea de 25 spre 26 martie dormim mai puţin. În plus, trebuie precizat că, prin acest procedeu, al trecerii la ora de vară, se mizează pe obţinerea de mai multă lumină naturală pentru efectuarea a diferite activităţi.

Trecerea la ora de vară aduce o economie în ceea ce priveşte consumul de energie electrică. În urmă cu câţiva ani, ţărilor din Uniunea Europeană li s-a solicitat să aleagă între ora de iarnă şi ora de vară, astfel încât să nu se mai treacă prin această schimbare de două ori, iar oamenii să fie afectaţi.

Eliminarea orei de vară trebuia făcută de anul trecut. Comisia Europeană a propus ţărilor membre din 2019 să aleagă ora la care vor să rămână. Decizia a fost însă amânată din cauza pandemiei.

Un sondaj european arată că 40 la sută dintre oameni au probleme de concentrare şi aproape toţi se confruntă cu insomnii şi disconfort fizic.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.